Когато съберете 4434 сирена от 42 държави в една стая, за да разберете кое е най-доброто от тях, във въздуха неизбежно витае усещане за вълнение. Разбира се, и много, много силна миризма.

Тази почти опияняваща смесица от зреещи млечни продукти и приятелска конкуренция се завихря в конферентен център в Обединеното кралство, докато 250 международни съдии миришат, опипват и опитват сирена, за да решат на кого да връчат короната на Световните награди за сирене 2022.

Тазгодишният победител - грюер от Швейцария, в крайна сметка, е избран от група висши съдии, след като бройката на претендентите е намалена до 98 „супер златни“ шампиони и след това до финалните 16.

Съдиите описаха Le Gruyère AOP surchoix, произведено от швейцарския производител на сирене Vorderfultigen, като „наистина изискано, ръчно изработено сирене“, което се топи на езика и носи нотки на билки, плодове и кожа.

Отлежало сирене, грюерът е леко ронлив и се прави от сурово краве мляко.Отлежало сирене, грюерът е леко ронлив и се прави от сурово краве мляко.

На второ място е Gorgonzola Dolce DOP - меко, синьо маслено сирене, произведено от De' Magi от Италия, съобщава CNN.

Сляпа дегустация

Напрегнатата работа по избора започва малко след 10 часа сутринта в Международния конферентен център в покрайнините на уелския град Нюпорт, когато съдиите се скупчват в главната зала.

Всички сирена са опитани на сляпо, въпреки че със съдийски екип, съставен от армия от производители на сирене, продавачи, писатели и други различни експерти, много от присъстващите знаят - повече или по-малко, в какво забиват зъбите си.

Съдиите имат за задача да оценят всяко от около 50 сирена по външен вид, аромат, вкус и усещане. Най-добрите получават златен, сребърен или бронзов статут, а всяка съдийска маса избра един „супер златен“.

Търговска изгода

Джон Фаранд, управляващ директор на Гилдията на изисканата храна, която организира 34-ото издание на Световните награди за сирене в партньорство с правителството на Уелс, казва, че победата може да тласне малък занаятчийски производител към големия връх.

Той посочва случая с норвежкия производител на сирене Ostegården, който триумфира преди няколко години, когато собственикът му е на път да се пенсионира. Победата вдъхновява сина му да промени плановете си за кариера и да се върне в семейната ферма, която, в крайна сметка, се превръща в голям износител.

Домакинството на събитието също е голяма работа, добавя Фаранд, като Уелс се надява, че това ще помогне вниманието да се насочи към неговите местни сирена и по-широката хранителна индустрия.

Светлината на прожекторите първоначално трябваше да падне върху Украйна тази година. Страната обаче отложи домакинството си заради руската инвазия.

Това обаче не пречи на 39 украински сирена да участват в конкурса.