Илон Мъск планира да съкрати 3700 работни места в Twitter, което е около половината от общата работна сила на компанията. Милиардерът ще се опита да намали разходите, след като придоби социалната мрежа за 44 милиарда долара, пише Bloomberg. 

Очаква се новият собственик на Twitter да информира засегнатите служители още тази седмица, твърдят анонимни източници, цитирани от изданието.

Мъск възнамерява да промени съществуващата политика на компанията за работа от вкъщи и ще поиска от останалите служители да присъстват по-често в офисите, въпреки че ще бъдат направени и някои изключения, твърдят още източниците на Bloomberg. 

Мъск и неговият екип от съветници са обмисляли редица сценарии за съкращения на работни места и други промени в политиката на базираната в Сан Франциско компания.

Условията за намаляване на броя на служителите все още могат да се променят. В един от разглежданите сценарии се предлага обезщетение за съкратените служители в размер на 60-дневно възнаграждение.

След взимането на решението за съкращенията, главният счетоводител на Twitter Робърт Кайдън е напуснал компанията, съобщава още изданието. Това е поредният мениджър, който се разделя с компанията след придобиването ѝ от Илон Мъск.

Засега от Twitter не са коментирали официално темата за предложените съкращения на работната сила.

Мъск е подложен на натиск да намери начини да намали разходите на Twitter, след като се съгласи да плати 54.20 долара на акция през април, точно когато пазарите се сринаха. След това в продължение на месеци той се опитваше да се "измъкне" от сделката, твърдейки, че компанията го е подвела относно броя на фалшивите акаунти.

Twitter заведе дело, за да принуди Мъск да изпълни споразумението си, вследствие на което той отстъпи, примирявайки се да приключи сделката при договорените условия. 

Служителите на Twitter се готвят за съкращения, откакто Мъск пое управлението и незабавно отстрани голяма част от висшия мениджмънт, включително главния изпълнителен директор Параг Агравал, финансовия директор Нед Сегал и старшите юридически служители Виджая Гаде и Шон Еджет.

В следващите дни напуснаха и главният маркетингов директор Лесли Берланд, главният клиентски директор Сара Персонет и Жан-Филип Махеу, който беше вицепрезидент по глобалните клиентски решения.

В биографията си в своя личен профил в социалната мрежа Мъск се нарече Chief Twit. Bloomberg съобщи, че той сам ще поеме ролята на временен изпълнителен директор. Освен това милиардерът разпусна директорския борд на компанията и стана едноличен директор, като по-късно заяви, че това е „просто временно решение“.

Притесненията относно резките съкращения започнаха да се засилват в навечерието на придобиването на компанията, когато на потенциалните инвеститори беше казано, че Мъск ще елиминира 75% от работната сила, която възлизаше на около 7500 в края на 2021 г. По-късно основателят на Tesla и SpaceX отрече, че съкращенията ще бъдат толкова драстични.

През последните седмици Мъск започна да намеква за своите приоритети в персонала, като каза, че иска да се съсредоточи върху основния продукт на компанията. "Софтуерното инженерство, сървърните операции и дизайнът ще управляват разходите“, написа той в началото на октомври.

В същото време Мъск ще се опита да генерира и повече приходи от платформата. Компанията скоро ще започне да таксува верификацията на акаунтите. Сините "значки", с които се удостоверява автентичността на профилите, ще бъдат част от абонамент на стойност 8 долара на месец.

Потребителите, които вече имат синя значка за потвърждение, ще имат многомесечен гратисен период, преди да се наложи да платят за значката, или да я загубят, казват още източниците, цитирани от Bloomberg.