В свят, в който екраните на устройствата ни изглежда стават все по-големи, една компания решава да поеме в друга посока – създавайки най-малкия телевизор в света.

TinyCircuits представи два нови прототипа от продуктовата си линия TinyTV, като единият от тях е с 0.6-инчов (15 мм) екран. TinyTV 2 пък има 1.0-инчов (26 мм) дисплей, разположен върху високоговорител с размери 0.6 на 0.4 инча (16 на 9 мм).

Верен на своята ретро естетика, очарователният телевизор се предлага с две въртящи се копчета, които регулират силата на звука и „сменят каналите“.

Още по-малкият му събрат - TinyTV Mini, е точно с размерите на пощенска марка, но все пак може да се похвали с един час възпроизвеждане с едно зареждане.

В момента те са обект на кампания в Kickstarter, която досега е събрала над 128 640 долара, съобщава Daily Mail.

Съдържанието, под формата на видеоклипове, може или да се зарежда от потребителя, или да се предава през TinyTV с помощта на USB-C кабел за свързване към компютър.

Както TinyTV 2, така и TinyTV Mini с размер на гроздово зърно се доставят с инсталирана 8GB microSD карта, която може да съхранява съответно над 10 и над 40 часа запис на двете устройства.

Потребителите могат да зареждат любимите си филми, програми и видеоклипове на TikTok, като го включат в компютъра.

Съдържанието трябва първо да бъде преобразувано в удобен за TinyTV формат с помощта на безплатен софтуер, предоставен от TinyCircuits. Той позволява на потребителя да добавя и ефекти към своите видеоклипове.

Въпреки че и двата модела могат да се управляват чрез вградени бутони или копчета, TinyCircuits предлага и допълнително инфрачервено дистанционно управление.

Това може да включва устройството, да променя силата на звука или възпроизвежданото видео.

Продуктовата линия TinyTV е създадена от Кен Бърнс - основател и президент на TinyCircuits, като устройствата се произвеждат в Охайо, САЩ.

Малката компания за електроника представи първия си проект - миниатюрен компютърен процесор, наречен TinyDuino, през 2012 г. Следва дисплеят TinyScreen през 2014 г., преди те да бъдат комбинирани в игровата конзола Tiny Arcade през 2015 г.

Преди около пет години японец на име Яшуси Енари купува следващото поколение TinyScreen+ и започва да прави свои собствени миниатюри с него.

Той отпечатва 3D миниатюрен телевизор, наречен MAME-TV, който е толкова успешен, че привлича вниманието на TinyCircuits и те започват да си сътрудничат.

За съжаление, Яшуси е диагностициран с рак на мозъка и умира на 1 май 2019 г., но екипът на TinyCircuits да продължава работата с неговия MAME-TV, което води до TinyTV DIY Kit.

Стартиран в края на 2019 г., той позволява на клиентите да създават и персонализират свой собствен TinyTV, но също така предоставя основата на TinyTV 2 и TinyTV Mini.

Тези два нови модела обещават по-ярък екран, по-силни високоговорители, USB-C порт и идват предварително сглобени за не толкова умелите потребители.

Черно-сивият TinyTV 2 и изцяло черният TinyTV Mini са достъпни за поръчка чрез Kickstarter срещу 49 долара, докато чистите версии и на двата изискват плащане от 59 долара.

Инфрачервеното дистанционно може да бъде поръчано срещу допълнителни 9 долара.