Германският вносител на природен газ Uniper, който скоро ще бъде национализиран, обяви рекордните 40 млрд. евро нетна загуба за първите девет месеца на годината, която е и най-голямата в корпоративната история на Германия, след като Русия спря газовите доставки.

Загубата подчертава допълнително как решението на Русия да прекрати дългогодишните си отношения на доставчик за Европа - и най-вече за Германия, се отразява на енергийния сектор на континента. Uniper се очертава като най-голямата жертва на кризата засега.

Това е и най-голямата корпоративна загуба в историята на Германия, според Марк Шпоерер от Университета в Регенсбург, като надхвърля значително загуби, като тази в размер на 25 млрд. долара, обявена от Deutsche Telekom през 2002 г.

От началото на годината акциите на Uniper изгубиха 93% от стойността си, вследствие на което пазарната капитализация на компанията падна от 15.2 млрд. евро на 3 януари до 1.1 млрд. евро.

"Числата за първото полугодие вече бяха дали индикации, че случилото се е оставило огромни белези върху нашите финансови резултати," заяви главният финансов директор на компанията Тийна Туомела, допълвайки, че договореният пакет за стабилизирането на компанията, с който Германия ще поеме собствеността на Uniper, в момента се финализира.

От Uniper обявиха, че в нетната загуба са включени и 10 млрд. евро реализирани загуби от замяната на количества руски газ на спот пазара при много по-високи цени.

Това е носело на компанията дневни загуби от над 100 млн. евро, когато цените на природния газ скочиха през лятото. Сумата е спаднала до под 10 млн. долара на ден в края на октомври, когато пазарите „се охладиха“, казаха от Uniper.