Бивши служители заведоха съдебно дело срещу Twitter, тъй като не се получили достатъчно дълго предизвестие, според федералното законодателството и законите на щата Калифорния, преди да изгубят работата си на фона на масовите съкращения в компанията.

Груповото дело е заведено във федералния съд на Сан Франциско от петима настоящи или бивши служители на Twitter, сред които Еманюел Корне, софтуерен инженер, известен със сатиричните си картинки, в които критикува Силициевата долина.

Той е бил освободен от работа във вторник, според подадената жалба.

От Twitter са информирали служителите в четвъртък вечерта - няколко дни след като главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX CEO Илон Мъск пое контрол над компанията, че ще започне да освобождава служители, информира NBC News, позовавайки се на вътрешна комуникация.

В имейла се казва, че служителите ще получат уведомление на служебната си поща за това дали остават на работа.  

Служители на Twitter очакват компанията да скърати 50% от работната си сила, или близо 3 700 служители.

Според федералното законодателство в САЩ, работодателите трябва да предоставят предизвестие, обикновено в рамките на 60 дни преди планирани масови съкращения или закривания на заводи.

“Ищците предприемат това действие, за да гарантират, че Twitter ще спазва закона и ще осигури необходимото предизвестие или обезщетение във връзка с очакваните съкращения,” се казва в жалбата.

В съдебното дело се иска съдът да издаде заповед, с която разпорежда Twitter да спазва трудовото законодателство, както и да предотврати практика, при която компанията приканва служители да подписват документи, с които може да се откажат от участие в съдебни спорове.