Цените на петрола се понижиха в понеделник на фона на нарастващите опасения относно търсенето, след като Китай потвърди ангажимента си да поддържа политиката на нулево разпространение на COVID-19, въпреки разрушителните ѝ икономически последствия. 

Страната е изправена пред избухването на най-тежкото огнище на заразата от близо шест месеца насам.

Длъжностни лица от Националната здравна комисия на Китай заявиха през уикенда, че страната ще запази настоящата си политика за борба с COVID-19, което включва строги ограничения на движението и потенциални мерки за блокиране за ограничаване на разпространението на вируса.

Политиката на Китай за нулево разпространение на COVID-19 доведе до неколкократно спиране на икономическата активност в страната тази година, което сериозно намали търсенето на петрол, тъй като основните икономически центрове, включително Шанхай, ограничиха пътуванията.

Най-големият вносител на петрол в света сега е изправен пред възобновяване на инфекциите, което доведе до повторното въвеждане на противоепидемични мерки в няколко области.

Страховете от забавяне на търсенето в Китай натежаха силно върху цените на петрола тази година.

Фючърсите на петрола от сорта брент паднаха с 1.2% тази сутрин, отстъпвайки от двумесечния връх до 97.60 долара за барел, достигнат в края на миналата седмица. Американският лек суров петрол пък поевтинява с 1.3%, до 91.47 долара за барел. 

Търсенето на суров петрол засега изглежда устойчиво в САЩ и Европа, въпреки очакванията за евентуална рецесия. Цените на "черното злато" се повишиха миналата седмица, след като данните отвъд Океана показаха по-голямо от очакваното намаляване на седмичните петролни запаси.

Очаква се суровината да получи подкрепа и от затягането на предлагането. Наскоро картелът на износителите на петрол ОПЕК сигнализира, че е готов да въведе допълнителни съкращения на добивите, ако е необходимо.

На валутните пазари тази сутрин щатският долар засили позициите си спрямо водещите световни валути. 

Еврото поевтиня с 0.2% - до ниво от 0.9943 спрямо "зелените пари", а японската йена отстъпи с 0.4% и към момента се търгува на ниво от малко над 147 йени за долар.