Крайбрежен парцел с площ четири акра (16 декара) в Бока Ратон, Флорида, се продава за 43 млн. долара.

Има обаче един проблем – по-голяма част от земята е под вода.

Имотният мениджър Уилям Суейм от Waterfront ICW Properties предлага потопената земя за строителството на еднофамилни домове.

Суейм определя имота като "еднорог" заради местоположението и относително ниската му цена. Земята се намира по продължението на воден път, състоящ се от редица заливи и канали, които заможни жители на щата използват, за да акостират със своите лодки и яхти.

Цените на жилищата в района са се повишили с по над 10% месечно в последните 18 месеца, като има имения на цени до 18 млн. долара.

Суейм, който специализира в купуването и препродажбата на наводнена земя, казва, че районът е "последният и най-голям незастроен имот във вътрешното крайбрежие на Бока Ратон, който се продава в последните 30 години."

Евентуалният купувач ще се сблъска с трудни задачи

"Потопените под вода парцели създават главоболия," казва Суейм пред The Palm Beach Post. "Необходими са години за разчистването им, а на повечето хора не им се отделят години за подобна дейност."

Срещу допълнителни 3.5 млн. долара неговата компания може да построи морска стена и да запълни земята.

Суейм твърди, че парцелът не винаги е била под водата. Имотът е бил над водата до 1957 г., но алчен съсед откраднал част от земята за собствени нужди.

Някои местни активисти пък изразяват притеснения, че презастрояването на имоти като този може да навреди на дивата природа.

"Ламантините измират с рекордни темпове заради неблагоприятните ефекти върху местообитанията им, а увеличаването на строителството в потопените земи само ще задълбочи този проблем," казва изпълнителният директор на Everglades Law Center Лиза Интерланди.

Проучване на армейския корпус от 2018 г. обаче заключава, че застрояването на земята няма да повлияе неблагоприятно на застрашените морски костенурки, дребнозъбата риба трион или ламантините, известни още като морски крави.