Instagram инфлуенсър от Нигерия беше осъден на повече от 11 години затвор в САЩ за участието си в международна престъпна организация.

Известният в социалната мрежа като Hushpuppi, чието истинско име е Рамон Абас, демонстрираше охолен начин на живот пред своите 2.8 милиона последователи, преди профилът му да бъде спрян.

Той също така ще трябва да плати над 1.7 млн. долара на двама души, които е измамил.

Абас, който миналата година се призна за виновен по обвинения в пране на пари, ще изтърпи присъдата си от 135 месеца във федерален затвор.

Той призна, че е опитал да открадне над 1.1 млн. долара от човек, който искал да финансира ново училище за деца в Катар.

Измамникът подвел жертвата да осигури средства за училището, като се представял за различни банкови служители и дори създал фалшив уебсайт. В цялата схема има и други заподозрени, но Абас играел ключова роля.

Той участвал и в няколко други схеми за киберизмами, които са донесли загуби за 24 млн. долара, според министерството на правосъдието на САЩ.

"Абас използва профилите си в социалните медии, за да парадира с огромното си богатство и извършвал измами по имейл, обири на онлайн банки и други киберпрестъпления, които донесли финансов крах на десетки потърпевши и осигурявали помощ на севернокорейския режим", посочват властите.

Абас се е извинил пред съда и е заявил, че ще използва лични средства, за да възстанови откраднатите от жертвите пари. Той също така е казал, че е спечелил само 300 000 долара от престъплението, за което е осъден.

Луксозният начин на живот на Абас приключва внезапно през 2020 г., когато той е арестуван, докато живее в Дубай.

Неговият профил в Instagram, в който имаше множество негови снимки със скъпи коли и дизайнерски дрехи, беше в рязък контраст със скромния му произход.

През 2019 г. една от измамните схеми на Абас създава хаос в Малта. Платежните системи на острова блокират, след като Абас се опитва да изпере 13 млн. евро, откраднати през 2019 г. от севернокорейски хакери от Bank of Valletta.