Оптимистичните извивки и елегантните линии доминират в дизайна през 60-те години на миналия век, водени от космическата надпревара и икономическия просперитет.

Сградите от типа Googie завладяват света, Джон Лаутнър дебютира със своята противопоставяща се на гравитацията Chemosphere, а финландският архитект Мати Сууронен подарява на света къщата Futuro: сглобяема ваканционна къща с пластмасова обвивка, наподобяваща летяща чиния.

Първоначално замислена като преносима ски хижа поради способността си да се затопля бързо, Futuro е представена през 1968 г.

Произведени са 100 от модела, но през 1973 г. петролното ембарго вдига цената на горивата, спирайки производството. Днес са останали само 68.

Домовете Futuro променят предназначението си – те приютяват пункт за набиране на войници и дори щанд за хамбургери. През годините много от тях са изоставени, а някои са възстановени от архитекти или придобити от музеи и галерии за модерно изкуство.

Ето някои от най-впечатляващите, представени от Architectural Digest.

Идилуайлд, Калифорния

Donaldson Futuro е кръстен на своя собственик архитект Милфорд Уейн Доналдсън и се намира в планината Сан Хасинто.

Марстън Парк, Великобритания

Открит в полуразрушено състояние и реставриран от лондонския художник Крис Барнс, този Futuro гнезди на поляна в Съмърсет и се отдава под наем като ваканционна къща.

Невлунгхам, Норвегия

Пер Танум, бизнесмен, занимаващ се с норвежки дизайн, купува тази структура от космическата ера през 1971 г. Оттогава семейството му я използва като лятна къща.

Мюнхен, Германия

Това Futuro обитава поляната на Pinakothek der Moderne в Мюнхен - една от най-големите европейски галерии за модерно и съвременно изкуство.

Канбера, Австралия

Тази къща прекарва 10 години като част от планетариума и обсерваторията в Канбера. Днес той функционира като място за обучение и срещи в кампуса на UC Canberra.

Дийп Крийк, Австралия

Гостите на петзвездния Naiko Retreat влизат в дома Futuro за спа процедури. Долната му страна е снабдена с многоцветни светлини за „кацане“, предварително настроени да се включват вечер, за да изненадат гостите.

Ротердам, Холандия

Museum Boijmans Van Beuningen придобива своя Futuro през 2007 г., а реставрационните дейности са ръководени от консерватора на модерното изкуство Лидия Биркенс и Polyproducts във Веркендам.

Кентърбъри, Нова Зеландия

Сега ваканционен дом под наем, този реставриран „космически кораб“ е оборудван с истински редки мебели от Вернер Пантон и Луиджи Колани. Престоят включва ползване на автомобил Tesla и инфрачервена сауна на място.

Домбай, Русия

Подарък от финландския президент Урхо Кеконен, който посещава района през 1969 г., този Futuro е доставен на планината Муса-Ачитара същата година и в момента се използва като хотел.