Производителят и оператор на дългообхватни товарни дронове за търговски цели Дронамикс обяви, че ще работи с летище Балчик по част от тестовите си полети.

Летателната програма се извършва като част от процеса по сертифициране на дрона на компанията Черния лебед и се очаква да започне преди края на годината.

Дронамикс вече разполага с всички нужни разрешения от съответните национални и международни органи, съобщават от Община Балчик.

Основаната от братята Свилен и Константин Рангелови компания е бързо растящ технологичен стартъп, целящ да промени движението на стоки по света. Пълномащабната версия на дрона Черния лебед може да пренесе 350 кг на разстояние от 2500 км.

Дронамикс прави доставките на разнообразни стоки на същия ден по-достъпни, бързи и екологични, увеличавайки диапазона от бизнеси и общности в България и света, които могат да се възползват от технологията й.

Компанията е първият стратегически партньор в сферата на дроновете на Международната въздушно транспортна асоциация (IATA) и първата товарна-дрон компания в Европа с лиценз за операции. 

Тя се листна на Beam пазара на Българска фондова борса в края на 2021 г., като IPO-то беше презаписано 4.5 пъти. Общата набрана сума тогава беше близо 6 млн. лева.

Вчера книжата на компанията се търгуваха при ниво от 3.20 лева за брой спрямо 1.10 лева за първичното публично предлагане.