Лунните амбиции на базирания в Токио стартъп ispace скоро ще бъдат подложени на проверка, тъй като компанията се подготвя за първото си изстрелване в края на този месец, съобщава TechCrunch. 

Стартъпът ще се опита да изпрати своя спускаем модул Hakuto-R на повърхността на Луната, поставяйки началото на амбициозна програма за изследване на земния спътник. Основана през 2010 г., ispace е една от многото нововъзникващи компании, които искат да насърчат нови пазари на и около Луната. ispace иска да се превърне вав "врата за компании от частния сектор, които искат да изведат бизнеса си на Луната", според информацията на нейния уебсайт. 

Да бъдеш партньор за доставки до Луната може да се окаже доходоносно, като се има предвид засилващият се интерес както от страна на държавните космически агенции, така и от частни компании към изследването ѝ. На първия реален старт на Hakuto-R са заложени и дългосрочните приходи на компанията, тъй като ispace се готви да се листне на фондовата борса в Токио още през тази фискална година.

Стартът ще бъде осъществен не по-рано от 22 ноември. Датата е избрана и съгласувана с партньора за изстрелването - американската SpaceX, собственост на Илон Мъск. 

Основателят и главен изпълнителен директор на Ispace Такеши Хакамада потвърди, че спускаемият модул вече е пристигнал в Кейп Канаверал, Флорида.

„Тази мисия ще бъде историческа не само за нашата компания, но и за развитието на лунната икономика“, коментира Хакамада.

Ако всичко върви по план, Hakuto-R ще може да доставя множество полезни товари на повърхността на Луната. Те включват 22-фунтов марсоход за космическия център Мохамед бин Рашид на Обединените арабски емирства, лунен робот за Японската агенция за аерокосмически изследвания и още няколко полезни товара от търговски и правителствени клиенти. 

След изстрелването мисията ще бъде наблюдавана от контролния център на компанията в Токио.