През тази година най-богатите китайци са обеднели с най-много от две десетилетия, след като войната между Русия и Украйна, мерките на Пекин срещу COVID-19 и спадът на борсите в континентален Китай и Хонконг се отразиха сериозно на тяхното богатство.

В най-новата класация на института Hurun, която подрежда най-богатите хора в Китай с лично състояние в размер най-малко на 5 млрд. юана (692 млн. долара), тази година попадат само 1 305 души, или с 11% по-малко от миналата година.

Тяхното общо състояние пък намалява с 18% до 3.5 трлн. долара за същия период.

Междувременно, броят на хората с лично състояние, което надхвърля 10 млрд. долара, е намалял с 29 до 56 души, а броят на милиардерите в долари се е свил с 239 до 946.

“Тази година отчитаме най-големия спад в богатството на най-богатите китайци,” казва Рупърт Хюджуърф, председател на компанията Hurun Report.

Състоянието на Ян Хуян, която стои зад строителната компания Country Garden Holdings Co Ltd, бореща се с дългови проблеми, както много други китайски строителни компании, е намаляло с 15.7 млрд. долара, което е най-големият спад в класацията.

Жонг Шаншан, който управлява компанията за бутилирана вода Nongfu Spring и разработчика на ваксини Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise, се нарежда на първо място в класацията за втора поред година. Неговото лично състояние нараства със 17%, до 65 млрд. долара.

Основателят на компанията собственик на TikTok - ByteDance, Жанг Имин, заема второто място, но неговото състояние се свива с 28%, до 35 млрд. долара поради спад в пазарната оценка на ByteDance. Челната тройка се оформя от Женг Юкун, председател на гиганта в производството на батерии CATL.

Основателят на Tencent Пони Ма е претърпял втория най-голям спад на богатството през тази година в размер на 14.6 млрд. долара и се нарежда на пето място в класацията. Основателят на Alibaba Джак Ма отстъпва с четири позиции и заема деветото място.