Основните щатски индекси записаха понижения вчера, като Dow Jones изгуби 1.95%, S&P500 се понижи с 2.1%, а технологичният Nasdaq Composite приключи сесията с близо 2.5% надолу.

Пониженията дойдоха на фона на несигурността около меджинните избори в САЩ. Пазарите се надяваха, че републиканците ще поемат категорично контрола над Камарата на представителите и Сената.

Вместо това надпреварата в ключови за гласуването щати, като Аризона, Джорджия и Невада, остава силно оспорвана.

Проблемите за акциите се задълбочиха късно вчера, след като криптоборсата Binance обяви, че се отказва от плановете си да придобие по-малкия си конкурент FTX. Това се отрази на акциите на компаниите от технологичния сектор и понижи цената на биткойна до най-ниското ниво от 2020 г.

Липсата на яснота около изборите, както и несигурността около данните за потребителските цени през октомври и корпоративните отчети, бяха в основата на разпродажбите.

Инвеститорите насочат поглед към данните за индекса на потребителските цени в САЩ, които ще бъдат публикувани по-късно днес. Предварителните очаквания на икономистите, участвали в проучване на Dow Jones, са за увеличение на основния индекс на потребителските цени с 0.6% на месечна база и със 7.9% на годишна база. Това са ключови данни и за Федералния резерв, чието следващо заседание е през декември.

Щатският долар запази по-голяма част от ръста си от вчера спрямо кошница от няколко други основни валути.

Британският паунд поскъпва с 0.2% спрямо долара, след като изгуби 1.6% в предходната сесия.

При суровините цените на петрола продължават да отстъпват и днес, след като паднаха с около 3% в предходната сесия на фона на опасенията относно търсенето в Китай и повишаващите се запаси в САЩ.

Фючърсите на щатския лек суров петрол поевтиняват с 0.3%, до 85.59 долара за барел, а тези на брента отчитат сходно понижение до 92.37 долара за барел.

Цената на златото остава почти без промяна, като спот цената е на ниво от 1 705.92 долара за тройунция.