Череп на тиранозавър рекс се очаква да се продаде за 20 милиона долара на търг следващия месец, според Sotheby's.

Наречен Максимус, това е един от най-запазените динозавърски черепи, откривани някога, според аукционната къща, откъдето добавят, че той представлява "рядко и важно палеонтологично откритие".

С тегло над 90 кг и височина 2 метра, колосалният череп може да се превърне в една от най-ценните вкаменелости, продавани на търг, когато бъде предложен в Ню Йорк, съобщава CNN.

Описвайки вкаменелостта като „изключително рядка“, глобалният ръководител на аукционната къща за наука и популярна култура Касандра Хатън казва, че продажбата е „безпрецедентен момент“.

Максимус е открит на частна земя в Хел Крийк, Южна Дакота. Черепът е принадлежал на възрастен динозавър и всички негови елементи са запазени заедно с повечето от външните му кости. Останалата част от скелета в голяма степен е унищожена от ерозия.

„Този ​​фосил на тирекс е изключително откритие“, казва Хенри Галиано, консултант по естествена история на Sotheby's. „Открит в една от най-концентрираните зони за останки от тиранозавър, черепът запазва голяма част от оригиналната си форма и характеристики с непокътнати дори и най-малките и деликатни кости.

Без работата на опитни теренни палеонтолози, които внимателно събраха и съхраниха този череп, той можеше да е изгубен завинаги за науката“, добавя той.

Противоречивите търгове за изкопаеми

Миналия месец се навършиха 25 години, откакто тирекс с прякор Сю се превърна в първия динозавър, продаден някога на търг. Новият собственик на вкаменелостта плати за нея 8.36 милиона долара.

Описана от Хътън като „най-големия и най-запазен тиранозавър рекс, откриван някога“, Сю също е намерена във формацията Хел Крийк, която е дала на света повече останки от тирекс, отколкото което и да е друго място по света, според Sotheby's.

Продажбата от 1997 г. обаче беше посрещната с противоречия, като някои експерти се опасяваха, че екземплярите в частни колекции ще станат недостъпни за научно изследване. Палеонтолозите твърдяха, че разрастването на колекционерския пазар затруднява извършването на разкопки на частна земя.

„В много частни райони, в които се намират вкаменелости на динозаври, за професионалните палеонтолози става все по-трудно да получат разрешение да събират фосили поради търговската им стойност“, пише палеонтологът Джон У. Хогансън в билетин от 1998 г. на North Dakota Geological Survey.

Това е дебат, който от тогава придружава големите търгове на изкопаеми. По-рано тази година Sotheby's продаде скелет на Gorgosaurus, роднина на тирекс, за малко над 6 милиона долара, което предизвика нови опасения сред експертите.

Това беше единствената вкаменелост от този вид, предлагана някога като частна собственост - останалите известни екземпляри се съхраняват в музейни колекции.

„Според мен има само минуси“, казва П. Дейвид Поли, професор и председател на катедрата по земни и атмосферни науки в университета на Индиана в Блумингтън, пред CNN по време на продажбата на Gorgosaurus.

„Въпреки че със сигурност няма закон в САЩ, който да обхваща продажбата на вкаменелости, идващи от частна земя, за мен, като учен, е лесно да твърдя, че тази вкаменелост е важна за всички нас и наистина трябва да отиде в обществено хранилище, където може да се изучава и където широката общественост може да се поучи от нея и да й се наслади."