Американските борсови индекси регистрираха силен ръст, след като данните, показващи забавяне на инфлацията, събудиха надежди за "отпускане на хватката" от страна на Федералния резерв и за евентуален спад в темповете на повишение на лихвените проценти. 

Данните подкрепиха както цените на акциите, така и тези на облигациите, тласкайки доходността по държавните ценни книжа надолу.

Dow Jones Industrial Average добави 3.5% и достигна най-високите си нива за последния месец. Nasdaq Composite се повиши с цели 6.6%, под влияние на силното представяне на технологичните акции, а широкият S&P 500 регистрира ръст от 5%.

Статистиката в САЩ показа, че индексът на потребителските цени се е повишил с 0.4% миналия месец, което беше под средните очаквания за ръст от 0.6 на сто.

Базисната инфлация, която изключва цените на волатилните стоки, като храните и енергията, се забавя до 0.3% от 0.6% в предходния месец.

Технологичните акции бяха сред най-големите печеливши по време на вчерашната борсова сесия. Книжата на Apple, Microsoft и Alphabet се повишиха с около 7%, докато тези на Meta Platforms спечелиха повече от 10%.

Потребителските акции също се възползваха от позитивния тренд, като Amazon регистрира ръст на пазарната си капитализация с 12%, на фона на залозите, че забавянето на инфлационния натиск може да облекчи напрежението върху потребителите и да насърчи допълнителните разходи около Черния петък и празниците.

Средната доходност по 30-годишните държавни облигации се срина с 60 базисни пункта от 7.22% на 6.62%.

Междувременно, на валутните пазари доларът беше обект на разпродажби по същата причина, поради която на Уолстрийт царуваше оптимизъм. И тази сутрин повечето световни валути бележат повишения спрямо "зелените пари". 

Еврото се търгува на 1.0215 спрямо щатския долар - ниво, което не е достигано от три месеца насам. 

Петролът също спечели от очакванията за спад на инфлацията и засилване на потреблението. 

Фючърсите на сорта Брент тази сутрин добавиха над 2% до ниво от 95.60 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол поскъпнаха с 2.2 на сто до 88.34 долара за барел. 

Златото пък се повиши с 0.3% до 1759 долара за тройунция.