Автомобилният гигант Ford обяви, че от юни 2023 г. култовият малолитражен модел Fiesta вече няма да се произвежда в заводите на компанията. Fiesta ще отстъпи място на новите електрически модели на компанията. 

Фабриката на Ford в Кьолн, Германия, от чийто поточни линии ще слязат последните бройки от модела Fiesta, ще премине към производството на два нови електрически модела.

Първата Fiesta

Първата Fiesta е произведена през 1976 г. във фабриката на компанията във Валенция. Оттогава насам са произведени над 22 милиона броя, които се движат по пътищата в целия свят. 

Близо 5 милиона от тях са продадени само в Обединеното кралство, където Fiesta е най-продаваният модел в продължение на 12 поредни години - от 2009 до 2020 г. 

Американският производител представя Fiesta през 1976 г., когато инженерните екипи на почти всички водещи автомобилни концерни масово предлагат малки и икономични автомобили в отговор на тогавашната енергийна криза.

Fiesta никога не е била кой знае колко "бляскава", но въпреки скромните си технически характеристики, става изключително популярна. Моделът преминава през общо седем поколения през годините. 

Освен това може да се похвали с над 4000 филмови изяви, по данни на Internet Movie Car Database.  Актрисата Рене Зелуегър е сред притежателите на култовия модел. Роджър Мур пък има снимка с един от ранните модели, докато снима филма за Джеймс Бонд през 1977 г. 

През 1982 година на пазара излиза и първата спортна версия под името Fiesta XR2. Тя се превръща в любимо "оръжие" на кварталните състезатели и автомобилните ентусиасти по света. 

След близо половин век на пазара обаче, Fiesta е на път да остане в историята, заедно с останалите "динозаври" от ерата на двигателите с вътрешно горене. 

Повечето автопроизводители предпочитат да преставят електрическите си превозни средства под нови имена, вместо да актуализират съществуващите модели.

"Разчистването" на моделната гама във Ford вече е в ход

Компанията обяви и края на производството на минивановете S-MAX и Galaxy. Очаква се последните бройки от тях да слязат от поточните линии през април 2023 г. 

Mondeo вече беше "песниониран", като същата съдба вероятон очаква и Focus.

В същото време Ford инвестира 2 милиарда долара в завода си в Кьолн, като очакванията са там да бъдат произведени 1.2 милиона електрически превозни средства през следващите шест години.

Засега обаче бестселърът на Ford в Обединеното кралство все още е с бензиново задвижване. Ford е продал 85 000 броя от своя модел Puma от пускането му на пазара през 2020 г. Кросоувърът се предлага като хибрид с малка батерия.

"Ускоряваме усилията си в Европа да преминем към изцяло електрифицирани превозни средства. Пътническите ни автомобили ще бъдат напълно електрически до 2030 г. Ще представим три нови вълнуващи пътнически модела и четири нови търговски превозни средства до 2024 г. Планираме да продадем повече от 600 000 електромобила в региона до 2026 г.", се посочва в официалното изявление на компанията. 

Първите модели на Fiesta, продавани в Обединеното кралство, струват по 1856 паунда през 1977 г. Настоящите модели на компанията са на цени от около 16 600 паунда.