Големият залога на Meta, свързан с метавселената, постави компанията в трудно положение, но нов доклад на Deloitte предполага, че виртуалната реалност може да има “трансформиращ ефект” върху някои азиатски икономики. 

Приносът на метавселената към БВП на Азия може да достигне между 800 млрд. и 1.4 трлн. долара годишно до 2035 г., според консултантската компания.

Това би представлявало приблизително 1.3 - 2.4% от общия БВП, ако допуснем, че “в следващите 5-10 г. технологичните инвестиции не спират.” 

Метавселената може да бъде описана като виртуален свят, в който хората живеят, работят и се забавляват. С помощта на криптовалути потребители могат да купуват и застрояват виртуална земя или да обличат собствените си аватари.

Най-новият доклад на Deloitte разглежда потенциалното влияние на метавселената върху 12 азиатски икономики. 

Според Дулиша Куласория от Deloitte размерът на прогнозата е свързан с демографските особености на региона. 

“Младите хора са онези, които предимно се интересуват от метавселената, а 60% от младежта живее в Азия,” казва той.

Освен това в Азия има 1.3 милиарда души, които играят мобилни игри, съставлявайки най-голямата база от геймъри в света, според доклада.

“Метавселената вече не е научна фантастика. Първите й платформи вече се използват от милиони хора,” се посочва в доклада.

Игрите са “един от първите начини”, по които човек се запознава с метавселената, казва Куласория. “Този сегмент и техните очаквания ще влияят на много от типовете поведение по отношение на това как ща се развие следващият интернет.” 

Предимството на Азия

Въпреки че технологиите, свързани с метавселената, са все още прохождащи, вече има “милиони” хора в Азия, които отделят пари и време за популярни виртуални платформи, като Fortnite, Roblox и Decentraland, казват от Deloitte. 

Южнокорейското приложение Zepeto, което позволява на потребителите да създават 3D аватари, има над 300 милиона потребители в световен мащаб. 

Предимството на Азия, когато става въпрос за метавселената, се състои и в “секторната експертиза” на региона, като производител на електроника и полупроводници.

“Ако говорим за производството на интегрални схеми и всички неща, които правят така, че технологиите да работят, 75% от интегралните схеми се произвеждат в Азия,” казва Куласория. “Континентът разполага с огромен производствен капацитет.”

Тайван, например, притежава над 90% от производствения капацитет за най-усъвършенстваните полупроводници в света, според доклад от 2021 г. на Boston Consulting Group.

И макар проучването на Deloitte да посочва огромния икономически потенциал на региона, колко готов ще е той за метавселената, в крайна сметка, зависи от “уникалната стратегия” на всяка държава.

Следим за неща, като секторна структура, колко иновативна е дадена икономика и какво е средното ниво на доходите, казва Мишел Ку от Deloitte. 

Технологичните фундаменти, като свързаност, пенетрация на смартфоните и използване на дигитални разплащания, също са от съществено значение за готовността на дадена икономика за метавселената, допълва тя.

Китай, например, е задала пътища за развитие на метавселената и “разчита на силните си страни” като производствен център, казва Ку. 

През август Пекин обяви двегодишен план за иновации и развитие в областта на метавселената, насочен към развиването на нейната инфраструктура и промотирането на използването й.

Южна Корея също се подготвя стратегически за индустрията на метавселената с първоначална инвестиция в размер на 177.1 млн. долара.

Пречки 

Докладът на Deloitte предполага, че Китай може да е най-големият печеливш по отношение на БВП, но страната все още е изправена пред сериозни регулаторни предизвикателства при разработването на метавселената. Например, използването на криптовалути е забранено.

И въпреки сериозните инвестиции в метавселената, доклад от миналия месец показа, че Horizon Worlds на Meta изостава от очакванията за достигането на 500 000 потребители месечно до края на 2022 г.

Вместо това в платформата момента има по-малко от 200 000 активни потребители месечно. Главният изпълнителен директор на Meta Марк Закърбърг заяви преди време пред CNBC, че компанията се надява да “достигне до около 1 милиард души в метавселената.”