Близо 2 млрд. долара са били похарчени за закупуването на виртуална земя през последните 12 месеца, докато хора и компании бързат да заемат позиции в метавселената.

Предстои да минат години обаче преди тя да се очертае като единно онлайн пространство, в което хората могат да живеят, да работят и да се забавляват във виртуалната реалност. В тази връзка, колко рисково е закупуването на виртуална земя?

Англичанката Анджи Томпсън казва, че купува първия си парцел земя в метавселаната през юли 2020 г. и плаща около 1 500 паунда (1 690 долара) за него.

Тя е творец и прави тази инвестиция, за да излага своите творби, но и за да организира събития в метавселената, на които да промотира своето изкуство, както и това на други хора, казва тя пред BBC.

Анджи създава две галерии, пълни със странни и красиви дигитални творби, които се продават в криптовалути в нейните имоти и във виртуалния свят Voxels.

Парцелите на Анджи са с площта на малка семейна къща (ако ги сравнявате с размера на нейния аватар). 

Voxels e един от виртуалните светове, които се определят като метавселени. Объркващо е, защото хората често говорят за "метавселената" сякаш съществува само една. Докато обаче една платформа не започне да доминира, или тези отделни светове не се обединят, компаниите продават земя и изживявания в своите собствени версии.

Според проучване на компанията Dapp Radar само през последната година за виртуална земя са похарчени криптовалути на стойност 1.93 млрд. долара, като около 22 млн. долара от тази сума са платени за около 3 000 парцела във Voxels.

Dapp Radar може да следи това, защото Voxels е изградена на базата на етериума и всички трансакции могат да бъдат проследявани.

Един от най-популярните виртуални светове е Decentraland. Той е основан през 2020 г., а парцелите земя там се продават за хиляди, а понякога и за милиони долари. Samsung, UPS и Sotheby's са сред компаниите, които вече са купили земя там и са построили магазини и посетителски центрове.

Луксозната модна марка Philipp Plein също притежава парцел с размерите на четири футболни игрища, на който след време се надява да има магазин в метавселената.

От повече от година модната марка продава онлайн стоки в 24 различни криптовалути. По-рано тази година компанията отвори и магазин в Лондон, където също може да се пазарува в дигитални валути.

На фона на цялостното понижение в стойностите на криптовалутите, от Dapp Radar казват, че цените на имотите в метавселената са близо до едногодишни дъна. 

Adidas, Atari, Ubisoft, Binance, Warner Music и Gucci са само част от международните компании, които купуват виртуална земя в Sandbox - друга метавселена, и създават изживявания, за да промотират своите продукти и услуги.

Gucci Town в Roblox има над 36 милиона посетители от стартирането си, докато Nike Land отчита над 25 милиона за 11 месеца. В Gucci Town посетителите могат да купуват облекло за своите аватари с реални пари. В Nike Land те могат да се сдобият с тениски и обувки за своите аватари с точки, спечелени от играенето на игри.

Модната индустрия изглежда е най-нетърпелива да се възползва от възможностите и да поеме рисковете, свързани с метавселената.

Базираната в Амстердам дигиталната модна къща The Fabricant създава облекло само за аватари, като проектира колекции в Decentraland, Sandbox и други метавселени.

Рекордната родажба на The Fabricant е дигитална рокля за 19 000 долара, която е продадена като NFT и не е носена от аватара на купувача.

Наскоро компанията набра 14 млн. долара финансиране от инвеститори, които залагат на идеята, че много от нас скоро ще живеят част от живота си в метавселената.

Не е сигурно обаче дали и кога ще се случи това. Изтекла вътрешна информация показва, че хората не се задържат много дори и във виртуалния свят, в който Meta инвестира милиарди долари.