На днешната дата - 15 ноември, игралната конзола Xbox на Microsoft празнува своя 22-ри рожден ден.

В началото тя е замислена като конкурент на Sony и тяхната Playstation и се превръща в един от първите експерименти на Microsoft "встрани" от утъпкания път на софтуера за персоналните компютри. 

Xbox е и първата американска конзола, която излиза на пазара след спирането на продажбите на Atari Jaguar през 1996 г. 

Как започва всичко? 

Когато Sony Computer Entertainment пуска на пазара PlayStation 2 през 1999 г., японската компания вече е позиционирала конзолата си като централен елемент на домашното забавление. На нея могат не само да се играят видеоигри, но и да се възпроизвеждат аудио и видео дискове (CD и DVD). 

Microsoft, чийто бизнес по онова време е свързан основно с операционната система Windows, вижда в PlayStation 2 заплаха за персоналния компютър.

Четирима инженери от екипа на мултимедийното поделение на Microsoft DirectX - Кевин Бахъс, Шеймъс Блекли, Тед Хасе и лидерът на екипа Ото Бъркс, започват да разработват проект за конзола, която да се конкурира с PlayStation.

Те проектират система, която използва много хардуерни компоненти, общи с персоналните компютри и има възможност да работи ефективно с актуалните версии на Windows и DirectX.

Този подход би улеснил разработчиците на игри за Windows да създават приложения за новата система, разграничавайки се от персонализираните хардуерни решения на повечето конзоли. 

Предложени са няколко работни имена за новата конзола, включително Direct X Box и Windows Entertainment Project. Маркетинговият екип на Microsoft провежда потребителски проучвания за името, използвайки Xbox като контрола, като в началото се предвижда, че то би било най-слабо популярно.

Компанията обаче открива, че тази марка, всъщност, има най-голямо предпочитание при тестовете и в крайна сметка, тя е избрана като име на конзолата.

Четири поколения и над 180 милиона продадени конзоли 

Оригиналният Xbox е пуснат в продажба на 15 ноември 2001 г. в Северна Америка, на 22 февруари 2002 г. в Япония и на 14 март 2002 г. в Австралия и Европа.

Първата версия има скромни продажби и Microsoft поема значителни финансови загуби за поддръжката ѝ. Въпреки това, представянето е достатъчно добро, за да убеди компанията да продължи да произвежда конзолата. 

Един от пазарните "хитове" за Xbox е играта Halo 2, която излиза през 2004 година и бързо става най-продавания продукт за конзолата на Microsoft. 

Xbox 360 е пуснат като наследник на оригиналния Xbox през ноември 2005 г., конкурирайки се с PlayStation 3 на Sony и Wii на Nintendo, като част от седмото поколение конзоли за видеоигри.

Xbox One дебютира на 22 ноември 2013 г. в Северна Америка като наследник на Xbox 360 и се конкурира с PlayStation 4 на Sony и Wii U и Switch на Nintendo.

От пускането ѝ на пазара до момента Xbox вече има зад гърба си четири поколения, като най-новото включва Xbox Series X и Series S. През годините Xbox се утвърди като пряк конкурент на PlayStation, като и двете системи предлагат на геймърите висока производителност при приблизително сходни спецификации.

От четирите версии през последните 22 години са продадени над близо 200 милиона конзоли. 

Какво е бъдещето на Xbox?

В последните години Microsoft използва марката Xbox и извън хардуера на конзолата, като включва в нейната "шапка" всички видеоигри, разработвани от компанията. Поделението Microsoft Studios беше прекръстено на Xbox Game Studios през 2019 г.

Директорът на Xbox Фил Спенсър обяви, че за компанията не е важно колко конзоли е продала, а какъв брой хора играят игрите ѝ, как ги купуват и как ги използват.“

Според него, Microsoft и Xbox вече не смятат Nintendo и Sony за свои основни конкуренти, а по-скоро компаниите, които предлагат "облачни" услуги, като Amazon и Google. 

Облачната платформа Microsoft Azure е основен компонент в бъдещите планове на Xbox. Тя ще захранва услугата за стрийминг на игри xCloud. Мобилните игри и приложения също са област с потенциални възможности за растеж, смята ръководството на компанията. 

Много анализатори са на мнение, че в близко бъдеще конзолите за видеоигри - във вида, в който ги познавахме през последните 3-4 десетилетия, може би ще останат в историята. Но дори това да се случи, Xbox със сигурност ще се помни като един от продуктите, оставили ярка следа в нея.