Британският фондов пазар отстъпи първото си място в Европа по обща пазарна капитализация на търгуваните компании, като Франция вече се нарежда на първата позиция.

Смята се, че слабият британски паунд, опасенията от рецесия във Великобритания и нарастващите продажби на френските компании за луксозни стоки стоят зад тази промяна, според данни на Bloomberg.

Това е първият случай, в който Париж изпреварва Лондон в това отношение, откакто през 2003 г. започва да се води подобна статистика.

Промяната се случва на фона на очакванията Великобритания да изпадне в рецесия тази година, въпреки че френската икономика също е поставена под натиск.

Общата пазарна стойност на търгуваните на Лондонската фондова борса компании възлиза на 2.821 трлн. долара, докато пазарната капитализация на листнатите на борсата в Париж компании е 2.823 трлн. долара, според изчисления на Bloomberg.

Това представлява сериозно отстъпление за Лондонската фондова борса, тъй като общата стойност на търгуваните на нея компания беше с около 1.4 трлн. долара повече от тази на листнатите в Париж дружества през 2016 г. 

Франция скъсяваше разстоянието от известно време, но акциите на средно големите компании във Великобритания тази година се справят особено лошо, тъй като потребителите ограничиха разходите си, а компаниите в същото време изпитват затруднения с по-високите разходи.

Лондонският индекс FTSE 250, който е съставен от средноголеми компании с дейност, фокусирана върху Великобритания, пада с близо 17% в последните 12 месеца.

Един от най-големите губещи е веригата пъбове Mitchells and Butlers, от чиято пазарна стойност са стопени над 37% през последната година. Хазартната компания 888 се е обезценила със 70%, а пазарната капитализация на компанията в сферата на търговията на дребно Marks & Spencer се е свила с 40%.

Британските компании бяха засегнати и от поевтиняването на паунда след обявяването на мини-бюджета на Лиз Тръс, което оскъпи вноса на стоки и суровини.

Еврото също поевтинява спрямо долара, но не толкова, колкото паунда. Френският фондов пазар също така получи подкрепа от компаниите за луксозни стоки, които отчитат възстановяване на търсенето на техните продукти в Китай.

Акциите на LVMH, която притежава модната марка Louis Vuitton, поскъпват с 22% през последните шест месеца, докато тези на Hermès бележат ръст в цената от 37%.

Китайските потребители са допринасяли с около 35% за търсенето на луксозни стоки в световен мащаб преди пандемията, според данните на Bloomberg.

"Загубата на първото място от страна на Лондон ще бъде възприето като удар по престижа на Лондонското Сити," казва пред BBC Ръст Моулд от инвестиционната компания AJ Bell.

"Парижкият борсов индекс CAC-40 нараства с 47% от референдума за брекзит през юни 2016 г., докато лондонският FTSE 100 бележи повишение от едва 16%. Разминаването обаче не се дължи само на брекзит.

Лондонският пазар е по-сериозно изложен на непредсказуеми сектори, като добивна промишленост и петрол; такива, които използват затруднения в условия на нулеви лихви, като банки и застрахователи; както и на компании за комунални услуги и телекоми," допълва Моулд.

Очертаваща се рецесия 

Както и в други държави, цените на енергийните и хранителните продукти скочиха и във Великобритания тази година, отчасти заради войната в Украйна.

Много собственици на жилища на Острова също така отчитат рязък скок на вноските по ипотечните си кредити, след като мини-бюджетът повиши лихвените нива.

Това постави под натиск потребителските разходи и увеличи проблемите на икономиката, сред които е и по-слабата търговия след брекзит, твърдят експерти. Великобритания е единствената страна от Г-7, чиято икономика все още е по-малка, в сравнение с преди пандемията.

В периода юли – септември икономиката се е свила с 0.2%, а Централната банка на Англия предупреди, че страната е изправена пред най-дългата рецесия, откакто се води подобна статистика.

Миналата година Амстердам изпревари Лондон като най-големия център за търговия с акции в Европа, като данните бяха базирани на общата стойност на изтъргуваните акции, а не на пазарната капитализация на компаниите.