Estee Lauder ще придобие модната къща Tom Ford за 2.8 млрд. долара, като това ще бъде най-голямото придобиване в историята на производителя на луксозна козметика.

Щатската компания вече предлага под лиценз парфюми и козметика на Tom Ford и успя да надвие конкуренцията от страна на собственика на Gucci Kering SA.

От Estee Lauder обявиха, че придобиването ще отключи "нови възможности". Дизайнерът Том Форд пък заяви, че това е идеалният дом за марката.

В съвместно изявление с Estee Lauder Том Форд каза, че "няма как да бъде по-щастлив от това придобиване".

Според него, Estee Lauder е изключителен партньор още от първия ден на създаването на неговата компания. 

Самият Том Форд ще запаси поста си на креативен директор поне до 2023 г., обявиха двете компании.

Финансов експерт обаче казва пред BBC, че следи предпазливо придобиването.

"Въпросът е дали името на Том Форд струва 2.8 млрд. долара, когато той напусне компанията и отплава към залеза като милиардер през 2023 г.," казва Том Хейс, председател на Great Hill Capital.

"Ще могат ли от Estee Lauder да продават стоките му в негово отсъствие или ще останат с празни ръце?"

Сделката се сключва в период, в който на пазара на луксозни стоки се очаква ръст, според анализатори, а Китай бавно вдига ограниченията заради коронавируса, което позволява на клиентите на сектора да се завърнат към навиците си за пазаруване отпреди пандемията.

Китайските потребители са съставлявали 35% от търсенето на луксозни стоки в световен мащаб преди COVID-19, сочат данни на Bloomberg.

"Глобалният пазар на луксозни стоки се очаква да нарасне с 21% през 2022 г., достигайки 1.4 трлн. долара, дори и на фона на влошаването на икономическите условия", прогнозират анализатори от Bain & Company. 

"Пазарът предстои да продължи да се разраства през следващата година, както и през останалата част от десетилетието до 2030 г.".

Дизайнерът Том Форд, който основава едноименната марка през 2005 г., в момента оглавява Съвета на модните дизайнери на Америка, а преди това е заемал длъжността креативен директор в модните къщи Gucci и Yves Saint Laurent.