Германската високотехнологична международна компания АТN избра Русе за разширяването на дейността си, съобщават от общината в града.

Изборът е резултат от поредица опознавателни визити с представители на Германо–българската индустриално–търговска камара и работна среща между заместник–кмета на Община Русе Златомира Стефанова и мениджъра на ATN Марк Хьолцел.  

ATN е семейно управлявана компания с многостранна дейност – от производство на механични и електро части, което е съобразено с екологичните норми и с грижа за чистотата на въздуха, до софтуерни разработки и програмиране.

Община Русе

Ръководството на фирмата се е запознало с възможностите, предлагани от някои от големите градове у нас, преди да се насочи към Русе.

В града производството ще стартира през 2023 г. с малък брой тясноспециализирани служители, които след обучение ще могат да изберат в кой от клоновете на компанията да работят. ATN постепенно ще разширява обхвата на услугите и броя на заетите в града.

„Северната столица на България постепенно се превръща в притегателно място за чуждестранни инвестиции, а високотехнологичното производство е ключово за развитието на потенциала на Русе и региона.

Изключително важно за нас, като администрация и общност, е да направим така, че нашите сънародници в чужбина да предпочетат да се върнат у дома, за да се развиват тук“, посочва заместник-кметът Златомира Стефанова, допълвайки, че местоположението на града и инженерните специалисти, подготвяни в Русенския университет, го правят идеално място за подобен тип производства.

Представители на ATN са посетили русенското СУПНЕ „Фридрих Шилер“, където са се запознали с чуждоезиковото обучение и възможностите за привличане на млади хора с добри познания по немски език, които да обучат за работа в своето производство.

Ръководителят на компанията Марк Хьолцел е проявил интерес и към кариерния форум на медия платформата Bulgaria wants you, който ще се състои в града на 25 ноември, в партньорство с Община Русе. 

Община Русе

За ATN

ATN е основана през 1999 г. и стартира своята дейност като семейно ориентиран бизнес. Сред клиентите ѝ са международно признати производители на автомобили, като Volkswagen, Mercedes, BMW и Porsche, както и доставчици от медицинската техника, възобновяемата енергия и строителната индустрия.

Служителите на АТN наброяват повече от 500 души в САЩ, Бразилия, Китай, Испания и Южна Африка, превръщайки фирмата в международен лидер, който участва дейно в местните икономики.