Задълженията на американските домакинства растат с най-бързия си темп в последните 15 години, става ясно от данни на Федералния резерв.

Общият дълг се увеличава с 351 млрд. долара за периода юли-септември, което е най-голямото тримесечно повишение от 2007 г. насам, пише CNBC.

По последни данни домакинствата дължат 16.5 трлн. долара. Това представлява увеличение от 2.2% спрямо тримесечие по-рано и 8.3% ръст спрямо края на третото тримесечие на 2021 г.

Увеличението през второто тримесечие беше от 310 млрд. долара, с което нарастването от началото на годината вече е 1.27 трилиона долара.

Дълговете на американските домакинства растат рекордно, основно заради инфлацията, ипотечните кредити и повишеното използване на кредитните карти.

Само за година задълженията по ипотечните кредити на американците нараснаха с 1 трлн. долара до 11.7 трлн. долара.

Дълговете по кредитните карти се увеличават до 930 млрд. долара, като спрямо година по-рано нарастват с 15%. Това е най-бързото увеличение за последните 20 години, сочат данни на Фед.

По последни данни, американците дължат 1.52 трилиона долара по заеми за покупки на автомобили, както и 1.57 трилиона долара по студентските си кредити.