World of Warcraft, Overwatch и Diablo 3 са сред популярните заглавия игри на Activision Blizzar, които ще изчезнат от Китай през януари 2023 г.

Разработчикът на игри NetEase, която осигурява достъпа на игрите до Китай, не е успяла да поднови 14-годишното им лицензионно споразумение.

Всички игри трябва да имат местен разпространител, както и лицензи от китайското правителство, за да могат да се използват в страната.

От Activision обявиха, че търсят алтернативи.

Междувременно, продажбите ще бъдат спрени в следващите няколко дни. Намирането на нов разпространител и получаването на нови лицензи може да отнеме дълго време.

Шефът на NetEase Уилям Динг е заявил, че компанията е опитала да преговаря с Activision с "най-голяма искреност".

"Имаше материални различия по ключови условия и не можахме да стигнем до споразумение," допълва той.

NetEase работеше на загуба със своето разпространение на продуктите на Activision Blizzard.

Смята се, че World of Warcraft се играе от 3 милиона души в Китай. Миналата година обаче държавата ограничи времето, което децата могат да прекарват в онлайн игри на един час в петъците, през уикендите и на празници.

Заглавията, които вече няма да се предлагат в Китай, включват Overwatch, Diablo 3, World of Warcraft, Hearthstone, Starcraft и Heroes of the Storm. 

Миналата седмица от Activision обявиха, че споразумението й с NetEase е генерирало около 3% от нетните й приходи за миналата година, което се равнява приблизително на 264 млн. долара.

Microsoft се опитва да придобие Activision срещу 68.7 млрд. долара. Британските регулатори разглеждат сделката, като от софтуерния гигант се надяват тя да бъде финализирана до юни 2023 г.