Знаете ли на кои два въпроса съществува голяма вероятност да дадете грешен отговор, ако ви бъдат зададени в момента?

Това са "Кой е най-богатият човек в историята" или "Кой е най-богатият човек в света?"

Ако говорим за настоящето, то това е собственикът на Tesla, SpaceX и Twitter Илон Мъск, а в последните години тази класация се оглавява от Бил Гейтс, Джеф Безос и др.

В исторически план обаче ситуацията е съвсем различна.

Нито един измежду посочените по-горе или други популярни милиардери, като Марк Закърбърг и най-богатия европеец Бернар Арно, дори не е близо до верния отговор.

Най-богатият човек в историята е Манса Муса, който е живял от 1280 до 1337 г. Той е десетият и най-известен манса (цар) на Малийската империя.

Муса се възкачва на трона през 1307 г., след което привлича множество архитекти, мислители, учени и творци в империята си. През следващите години границите на Малийската империя се разширят толкова, че тя заема територии от днешните Нигерия, Мали, Гамбия, Гвинея, Нигер, Нигерия, Чад, Мавритания и Сенегал.

Богатството на Муса идва основно от добив на злато, сол и други.

През 1324 г. той тръгва на пътешествие към Мека. Кралство Мали по това време не е толкова познато извън Западна Африка. Пътуването на Муса обаче променя този факт. Според арабски автори, той пътува към Мека с антураж от десетки хиляди роби, както и 1 000 камили, всяка от които носи по 136 кг злато.

Муса придобива популярност в ислямския свят главно заради строителството на джамии, университети и големи обществени сгради.

Неговото състояние, преизчислено с инфлацията, днес се оценява на около 400 млрд. долара, или 387 млрд. евро.

Историкът от Университета в Мичиган проф. Джейкъб Дейвидсън заявява пред сп. Money, че „Муса е най-богатият човек, живял на Земята“.

Той казва: „Представете си всичкото злато, което може да се притежава от един човек, след това го умножете по две“.

В следващите дни ще ви представим и десетте най-богати хора в историята.