Като тийнейджър Брад Ванстоун помага във фермата за мляко на баба си и дядо си в Девън по време на ваканциите.

Десетилетия по-късно той вече има доста контрастираща кариера, управлявайки бизнес с веган сирене.

Той създава марката Willicroft през 2017 г., след като преминава на растителна диета и се бори да откаже консумацията на сирене, разказва BBC.

„Търсих в супермаркетите добри заместители, но се затрудних да намеря такива“, казва Ванстоун, който, подобно на бизнеса си, е базиран в Амстердам.

Произведени от различни видове бял боб, Willicroft вече предлага пет продукта веган сирене, които имитират гауда, пармезан, фета плюс фондю и сос за макарони със сирене.

Те могат да бъдат купени от много магазини в Нидерландия и в обекта на команията в центъра на Амстердам.

Експанзията в чужбина продължава, като продуктите ще бъдат на рафтовете в Германия преди края на тази година. Те вече се продават в Обединеното кралство в седемте клона на Whole Foods на Amazon, като се преговаря за добавянето на още британски супермаркет.

Глобален пазар

Продажбата на вегански сирена е глобален пазар, който продължава да бележи рекордни нива на растеж.

Предвижда се продажбите да скочат до 7 милиарда долара до 2030 г. спрямо 2.5 милиарда долара през 2020 г.

С подобна на Ванстоун история, Ниви Яса съосновава I Am Nut Ok със своята партньорка през 2017 г. Той се вдъхновява след преминаване към растителна диета, намирайки наличните тогава вегански заместители на сирене за „доста ужасни“.

„Казах си, че изобщо няма да ям веган сирене“, спомня си Яса, който е италианец, живеещ в Лондон. „Но моята партньорка е от Ел Ей, който е с 10 години напред по отношение на тенденциите в храните, така че тя направи крем със сирене от кашу и ми хареса.

По това време и двамата бяхме разорени и си казахме „защо не обединим любовта си към храната и дизайнерския си опит и създадем марка за веган сирене, за да имаме достатъчно пари, с които да плащаме сметките?“.

Компанията започва живота си на щанд на Broadway Market в Хакни, Източен Лондон. Днес предлага осем продукта, продавани онлайн и в повече от 200 магазина в Обединеното кралство, включително Selfridges.

„Ние се фокусираме върху вкуса“, ​​казва Яса. „Повечето вегански сирена в супермаркетите са или твърде обикновени, или имат пластмасова гумена текстура.“

За бизнеса му това е предизвикателна година. Компанията не отбелязва растеж, сблъсквайки се с растящите цени на енергията, инфлацията и последиците от войната в Украйна.

Преди брекзит I Am Nut Ok изнася за Германия и Франция, но тази дейност е преустановена, тъй като е прекалено проблемна и скъпа.

Глобалният лидер

Глобалният лидер, когато става въпрос за вегански заместител на сирене, е базираната в Гърция Violife, чиито продукти се изнасят в повече от 60 страни, включително САЩ, Обединеното кралство, Германия и Холандия.

Една от причините да е успешна, казва Виктория Слейтър, ръководител на Violife за Северна Европа, е, че марката, чиито продукти са направени от кокосово нишесте, е „много адаптивна към различните регионални изисквания“.

„Например, всяка страна има своето предпочитано сирене“, казва тя. „Като халуми в Кипър, манчего в Испания и чедър в Обединеното кралство. Ние сме в състояние да променим вкуса и форматите, за да отразяваме спецификациите на 60-те страни, в които оперираме.“

В резултат, Violife вече продава камамбер и заместители на синьо сирене.

Според Слейтър, секторът усеща ефектите от продължаващата криза на разходите за живот. „Това е трудна макроикономическа среда в много страни. Сиренето е продукт по избор, а не необходимост, като тоалетната хартия,“ посочва тя.

Все пак това е пазар, който несъмнено се разраства, тъй като все повече хора преминават към растителна диета. От британския супермаркет Tesco посочват пред BBC, че се регистрира ръст на продажбите на вегански сирена с близо една трета през последната година.

„Растителните диети стават все по-популярни, а сиренето често е това, на което хората се затрудняват да намерят правилната алтернатива, която да им подхожда“, казва Фей Хаснип, мениджър по разработването на продукти на растителна основа в Tesco.

„С нарастващото търсене ние поставихме по-голям фокус върху широка гама от сирена на растителна основа, които осигуряват качество, вкус и текстура, за да предложим разнообразие и избор на купувачите,“ допълва той.

Устойчиво хранене

Ангарад Гуд от компанията за анализ на пазара за храни и напитки Mintel казва, че повишеното обществено внимание върху устойчивостта кара много хора да преоценят употребата си на млечни продукти.

Проучване на Violife по-рано тази година твърди, че производството на нейните продукти освобождава наполовина по-малко въглерод от производството на сирене от мляко.

Според Гуд, веганските заместители на сирене стават все по-популярни, просто защото вече са по-широко достъпни. Тя посочва някои от най-известните марки млечни сирена, като Philadelphia и Babybel, които пускат веган версии.

Но добавя, че обикновено високата цена на веганските заместители на сиренето е най-голямата бариера пред по-нататъшния ръст на продажбите, особено когато портфейлът на потребителите все повече изтънява.

Гуд смята, че някои производители на веган сирене трябва да гарантират, че „осигуряват усещането за хранене“, като направят продуктите си по-вкусни.

Обратно в Амстердам, Ванстоун се съгласява. „Това, което се предлага в масовата търговия на дребно, все още е наистина лошо както по отношение на вкуса, така и по отношение на хранителната стойност.

Продуктът не обслужва нищо друго, освен просто да бъде заместител. Като се има предвид това, както и нарастващия брой добри продукти, потенциалът очевидно е огромен,“ завършва той.