Тъй като голяма част от света отвори отново границите си за туристи, 2023 г. се очертава да бъде годината, в която пътуването официално ще се възстанови от пандемията.

За да помогне на пътешествениците с избора на дестинация, Travel + Leisure представи традиционната си класация на 50-те най-добри места за пътуване, като за първи път тази година тя е разделена на категории.

Вчера ви представихме две от тях - Културно богатство и Храна и вино. Днес ще се спрем на следващата – Градски пътешествия.

Копенхаген, Дания

Pixabay

Градът ще подчертае привлекателността си с ролята си на официална Световна столица на архитектурата на ЮНЕСКО през 2023 г.

Обществените пространства в Копенхаген – съвременни паркове, небостъргачи, проектирани от звездни архитекти, дори обикновена инфраструктура, като детски площадки – ще приемат събития и посетители за поглед към бъдещето на градската среда. Един от акцентите ще бъде електроцентралата в Копенхил - най-чистата централа за производство на енергия от отпадъци в света. Това е и мястото на изкуствена ски писта.

„50 различни места ще бъдат отворени за обществеността, които обикновено са затворени за посетители“, посочва градският архитект на Копенхаген Камила ван Деурс, която спомена като примери църкви, мостове и Danmarks Nationalbank - сградата на централната банка, планирана отчасти от легендата на датския дизайн Арне Якобсен.

„Superkilen“, казва ван Деурс, „е детска площадка за деца и възрастни – и културен център в средата на Nørrebro - най-етнически смесения квартал в Копенхаген.“

Хюстън, САЩ

Pixabay

Откриването през 2020 г. на Kinder Building - най-новото допълнение към Музея за изящни изкуства в Хюстън, затвърди мястото на града сред международните дестинации за изкуство. Неотдавнашното повторно отваряне на параклиса Ротко - след ремонт на стойност 35 милиона долара, пък само подчерта тази репутация.

Днес изобилие от нови начинания са готови да повишат профила на най-големия град в Тексас и в други категории. Откривайки се през следващата година, JMK5 Arena ще превърне неизползвана писта в концертен стадион с 12 500 места. Той ще се появи след сравнително по-интимния 713 Music Hall, който вече привлече артисти от световно ниво.

Зоологическата градина в Хюстън е подложена на много забавено разширение, което ще включва тематична изложба на Галапагоските острови с подводен тунел и местообитание на пингвини. А ботаническата градина в града, която отвори врати през 2020 г., включва разнообразни екосистеми - от влажни зони до прерия.

Мадрид, Испания

Pixabay

Испанската столица най-накрая се отърси от репутацията си на бизнес център на страната. Поредицата от нови хотели помогна, като внесе много индивидуалност в спокойната туристическа сцена.

Всичко стартира през 2021 г. с откриването на Mandarin Oriental Ritz, Rosewood Villa Magna и Santo Mauro, a Luxury Collection Hotel. През април 2022 г. хотел вдъхна нов живот и на бившата сграда Monte de Piedad de Madrid, която днес разполага със 177 стаи, 21 апартамента и два мезонета, плюс два ресторанта.

Хранителната сцена в Мадрид също се е подобрила значително. Особено в бляскавия квартал Саламанка и богатия на архитектура квартал Шамбери, в които новите предложения са във всички сфери - от фалафел от Близкия изток и аржентинско асадо до испано-индийски фюжън и глобално изменени вегански ястия.

Нешвил, САЩ

Pixabay

Добре дошли в новия Нашвил. Туристическият ренесанс на града се подхранва отчасти от множеството отворени хотели, включително Conrad, 1 Hotel и Soho House. Наскоро обновеният Hermitage, междувременно, вече разполага с първия ресторант на Жан-Жорж Вонгерихтен на юг.

Комплексът Fifth + Broadway предлага нов прочит на стари любими продукти, а в обширната Assembly Food Hall има десетки възможности за избор, включително барове.

Тази неподражаема енергия в Нешвил може да бъде открита в баровете за хонки-тонк, в Twelve Thirty Club на Джъстин Тимбърлейк или в събития на живо, като CMA Fest, който ще отбележи своята 50-та годишнина през 2023 г.

Питсбърг, САЩ

Pixabay

Забравете идеята, че това е просто град за футбол и фабрики. Метрополисът работи върху нови културни дестинации, които не могат да бъдат пропуснати.

Музеят Moonshot, който отвори врати през октомври 2022 г., излага на показ историята на човечеството през погледа на изследването на Луната.

Музеят на изкуствата Карнеги е домакин на своята 58-ма Международна изложба Карнеги - огромно временно изложение на историческо и съвременно изкуство, което продължава до 2 април 2023 г.

Градът разполага и с нова вълна от хотели и барове, които привличат тълпи, като модерния шикозен Joinery Hotel Pittsburgh, Curio Collection от Hilton и The Industrialist, Autograph Collection в сградата Arrott - един от първите небостъргачи в града.

От другата страна на реката в Алънтаун, Bottlerocket Social Hall е идеалното място да се свържете с местните жители и - да, да гледате мач.

Сан Франциско, САЩ

Pixabay

Изкуствата, природата и дим сумът – това са само малка част от притегателните характеристики на Сан Франциско. Редица скорошни инфраструктурни и културни проекти показват, че мнозина в града работят, за да го направят по-добро място за живеене и по-завладяваща дестинация за посещение.

Новият Институт за съвременно изкуство е напълно безплатен и е избрал постоянна колекция, за да насочи повече средства към художници и персонал. Градският парк Presidio наскоро се разшири със зеленото пространство Presidio Tunnel Tops. Изграждането на друг масивен парк е в ход.

В града отвориха врати 1 Hotel San Francisco, The Line SF и Beacon Grand (бивш Sir Francis Drake) през последните шест месеца, а Auberge Resorts Collection е планирано да дебютира с нов хотел в сградата Хърст през 2023 г.

Сеул, Южна Корея

Pixabay

Сцената на изкуствата в града е оживена, благодарение на новите места, като галерия Konig, да не говорим, че в Музея на изкуствата ще бъдат открити три нови крила до 2024 г.

Междувременно, в дестинацията бяха отворени редица нови хотели, включително изненадващо модерните Fairmont Ambassador Seoul и Josun Palace, a Luxury Collection Hotel, Seoul Gangnam с неговите невероятни гледки към световно известния квартал и зашеметяващи обществени пространства, сред които 1914 Lounge & Bar.