Подобно на Венеция, Барселона и Прага, Дубровник е жертва на собствения си успех.

През 2019 г. повече от три милиона туристи се изсипват в легендарния ограден град по Далматинското крайбрежие на Хърватия, а местните власти очакват броят им отново да достигне тази точка през следващите няколко години, когато глобалният туризъм се възстанови от COVID-19.

Тълпите преди пандемията и тяхното въздействие върху историческия град са толкова големи, че ЮНЕСКО в един момент заплашва да отнеме статута на световно наследство на Дубровник.

Ръстът в посещенията е до голяма степен подхранван от пускането на нов терминал за круизни кораби, който може да обслужва пет кораба наведнъж, от които да слизат на сушата до 10 000 пътници на ден, както и от разширеното международно летище.

Сякаш това не е достатъчно, но „Игра на тронове“, в който Дубровник е използван като декор, привлича цяла нова порода туристи, пише CNN Travel.

Всичко това не означава, че не трябва да посещавате града - той все още е едно от най-невероятните градски пространства на планетата Земя. Но за онези, които харесват история, изкуство и архитектура, но извън големите тълпи, тези седем алтернативни хърватски крайбрежни града носят подобно настроение с много по-малко хора.

Стон

Само на час път с кола нагоре по брега от Дубровник, Стон е една от най-добре пазените тайни на Далмация. Основано от древните илирийци, спокойното крайбрежно селище е известно със своите каменни стени и невероятни морски дарове.

Необходими са няколко часа, за да изминете най-дългата укрепена структура в Европа (5.5 км). Пешеходната улица без автомобили в стария град на Стон е пълна с кафенета на открито, сервиращи морски специалитети, като адриатически стриди и миди бузара. Чувствайте се свободни да се наслаждавате на храната цял следобед - местните го правят.

Трогир

Pixabay

На половин час нагоре по брега от Сплит, този малък островен град е като миниатюрен Дубровник, оформен от почти четири века венецианско управление и напълно непокътнат.

Заобиколен от вода, Трогир се усеща повече като Венеция, отколкото всеки друг аванпост по крайбрежието на Далмация.

Когато Трогир е обявен за обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1997 г., той е описан като „отличен пример за средновековен град... който е съхранил градската си тъкан до изключителна степен и с минимум съвременни намеси... във всеки аспект от градския пейзаж."

Това е вашето място, ако си падате по старинни калдъръмени улички и крайбрежни алеи, обградени с палми. Тук е и катедралата Свети Лорънс - с емблематичната си камбанария във венециански стил и екстравагантния портал.

Австрия в 20 снимки и факти

Примощен

Pixabay

Известен със своя летен фолклорен фестивал и състезания с магарета, Примощен е друг древен островен град. По време на Ренесанса жителите му построяват тясна пътека, която свързва техния островен дом със сушата.

В тесните улички на града са скрити занаятчийски магазини, бутици за дрехи и традиционни ресторанти. Издигайки се високо над червените керемидени покриви, църквата "Свети Георги" доминира на върха на хълм с невероятна гледка към Адриатика.

От другата страна на пътеката има пясъчни плажове, а вътрешността е пълна с лозя, от които се произвеждат някои от най-добрите вина на Хърватия.

Биоград на Мору

Разпростиращ се на малък полуостров, Биоград е силно повлиян от вековете венецианско управление. Но истинската му сила е достъпът до Адриатическо море.

Като един от морските центрове на далматинското крайбрежие, Биоград предлага много начини да излезете на вода. Еднодневни екскурзии с акваланг и шнорхел се организират всеки ден в Национален парк Корнати и неговите безброй непокътнати острови.

Обратно в града, Marina Šangulin е основната база на няколко чартърни фирми за яхти, предлагащи разнообразие от моторни и платноходни плавателни съдове.

Задар

Разположен между фотогенично яхтено пристанище и осеяния с острови Адриатика, старият град на Задар предлага обстановка вълшебна колкото Дубровник.

От разрушен римски форум и романски църкви до здравите му венециански стени и от време на време постройка от комунистическата епоха, която изглежда почти ретро, ​​архитектурата на стария град е комбинация от влиянието на различните управления през годините.

Алфред Хичкок веднъж отбелязва, че Задар има най-красивия залез, който някога е виждал. И наистина има нещо специално в града по здрач, когато светлините блестят около пристанището, крайбрежният морски орган свири мелодия, генерирана от вълните, а кафенетата и баровете на стария град оживяват.

Сплит

Pixabay

Заобиколен от фабрики и обширни предградия, Сплит не е най-привлекателната далматинска дестинация. И все пак вторият по големина град в Хърватия предлага много.

Гордостта и радостта на града е дворецът на Диоклециан, издигнат през 4-ти век сл. н. е. от параноичен римски император, който е сигурен, че ще бъде убит, ако не се премести от столицата на империята и не се заобиколи с непревземаеми стени.

Обект на световното наследство на ЮНЕСКО сам по себе си, дворецът е като малък град. Дори днес повече от 3000 души живеят в масивните му външни стени. Не пропускайте мазетата - особено части, които все още не са разкопани - истинско напречно сечение от жилищен боклук, депониран в продължение на 1700 години.

Крайбрежието на Сплит е изпълнено с фериботи, пътуващи за популярни адриатически острови, като Брач, Хвар и необичайно красивия Вис, където е заснет „Mamma Mia! Here We Go Again“.

Разположен в паркова среда в покрайнините на града, древният римски град Салона предлага голям амфитеатър, бани, базилика и много други структури. На близкия планински връх се издига крепостта Клис - внушителен средновековен замък, някога обитаван от рицарите тамплиери, и митичния град Мийрийн в „Игра на тронове“.

Белгия - страната на диамантите, шоколада и билярдните топки

Пула

Pixabay

Един от най-северните градове на хърватското крайбрежие, Пула се намира по протежение на западния край на полуостров Истрия. Ренесансов замък във формата на звезда увенчава стария град. Но претенциите на Пула за слава са римските реликви.

Близо 2000 години след като е построена, Арена Пула остава една от най-добре запазените римски структури в света. Днес колосалният стадион е място за пиеси, концерти и годишния филмов фестивал на открито.

Бързо пренасяне към комунистическата епоха, интригуващият Memo Museum Pula предлага разходка по алеята на спомените до ежедневието в Титова Югославия, част от която някога е била Хърватия. Пула също така е врата към островите на Национален парк Бриони с неговите плажове, туристически пътеки, голф игрище и сафари парк.

Дубровник

Pixabay

Ако все пак не можете да устоите на примамливия Дубровник, няколко неща могат да улеснят посещението ви.

  • Докато престоят в рамките на градските стени може да изглежда наистина романтично, това включва и мъкнене на куфари по стотици каменни стълби. Междувременно, най-удобният паркинг струва около 100 долара на ден.
  • Алтернативата е да отседнете точно пред стените в хотел под наем, който предлага безплатен паркинг. Или просто да използвате местните автобусни услуги, които са бързи, начесто и ефективни, както и такситата, и вариантите за споделено пътуване, например Uber.
  • Като се има предвид мекият средиземноморски климат на далматинското крайбрежие, нямате нужда от много дрехи. Така че сведете багажа си до минимум.
  • Избягвайте най-големите тълпи, като изследвате стария град преди и след ежедневния прилив на пътници от круизните кораби. Разходката по полираните варовикови улици е особено приятна призори или късно вечер.
  • Наемете водач за пешеходна обиколка. Не само за да ви разкаже за местната история и архитектура, но и за това как Дубровник успява да преодолее гражданската война, последвала разпадането на Югославия през 90-те години на миналия век и какъв е животът днес за тези, които все още обитават града зад стените.