Ръководителят на Vitol - най-големия независим търговец на енергия в света, предупреди за още едно "абсолютно ужасно" лято за европейската индустрия през 2023 г., тъй като постоянно високите цени на газа ще останат в сила и могат да подновят спиранията на различни производства, съобщава Financial Times, цитиран от БНР и Клуб Z

Ръсел Харди, главен изпълнителен директор на Vitol, каза, че цените на природния газ би трябвало да останат достатъчно високи, за да потиснат търсенето на синьото гориво през следващото лято от страна на промишлени потребители, като заводи за торове и газови електроцентрали, за да се напълнят отново газовите хранилища в Европа.

"Все още има тази огромна празнина от руски газ през следващата година за запълване на хранилищата", каза той по време на конференцията Financial Times Commodities Asia в Сингапур.

"Високите цени ще трябва да намалят до голям степен търсенето на газ през всеки един месец от следващото лято. Това обаче не е нещо добро, това е "абсолютно ужасно" нещо за европейския бизнес и това е генезисът на рецесията", каза още той.

Неговата мрачна перспектива контрастира с индустриалния съперник Trafigura (базирана в Сингапур швейцарска мултинационална компания за търговия със стоки), чийто главен изпълнителен директор Джереми Уиър каза на същата конференция, че Европа може да няма такъв проблем през следващата година, тъй като вероятно ще излезе от започващата зима без газовите хранилища да бъдат напълно изчерпани.

ЕК предлага таван за газа от €275 за мегаватчас

Джереми Уиър каза, че опасенията относно недостига на газ в Европа са намалели и регионът трябва да има достатъчно доставки на газ тази зима, но докато тръбопроводът през Украйна остане отворен.

Неговата компания Trafigura прогнозира, че от наличните 100 милиарда кубически метра газ в хранилищата на Европа, съхраняваното в тях синьо гориво ще намалее до около 30 милиарда кубически метра към края на настоящия зимен сезон.

"Ако случаят е такъв, може да нямаме толкова голям проблем през следващата зима, което всъщност е истинския повод за загриженост", каза Уиър.