Известна като "Венеция на Севера" заради многото си водни пътища и езера, столицата на Швеция - Стокхолм, е разположена на множество острови и полуострови при оттока на езерото Меларeн към Балтийско море.

Очарованието на местоположението на Стокхолм се крие в смесицата от суша и вода: рифовете и скалистите острови, осеяли крайбрежието, скалите, издигащи се от морето и мрежата от водни пътища, която опасва града.

В този красив град посетителите могат да се насладят на музеи от световна класа, театри, галерии и разкошни паркове.

Отличната система на местното метро Tunnelbana ви отвежда почти на всяко място в града. Автобусната мрежа пък запълва евентуалните пропуски между дестинациите.

В същото време, Стокхолм е страхотен град за разходки. Столицата на Швеция също така разполага с ефективна мрежа от велоалеи.

Ето няколко интересни неща, които можете да видите в Стокхолм:

1. Разгледайте Стария град на Стокхолм - Gamla Stan

Pixabay

Това място датира от 13-и век и е изпълнено със забележителности, атракции, кафенета, автентични ресторанти и бутици, като само по себе си представлява един жив, дишащ музей.

За мнозина това е първата спирка в града и с право - едва ли има по-добър начин човек да се усети Стокхолм и да се запознае с културата на града. 

Ако посещавате града през зимата, може да се възползвате и от страхотния Коледен базар. Стокохолмската катедрала, Музеят на Нобеловите награди и кралският дворец се намират тук и трябва да са по-напред в списъка ви с места за посещение.

2. Изживейте миналото на Швеция в музея Vasa 

Pixabay

Невероятният боен кораб Vasa, който е основната атракция на музея, е трябвало да бъде гордостта на шведския флот. Той обаче потъва още при първото си плаване през 1628 г.

През 1961 г. останките му са извадени, а сега посетителите на музея могат да се насладят на тази капсула на времето, 95% от която е напълно оригинална.

Това е най-посещаваният музей в Швеция.

3. Ориентирайте се в обстановката на обиколка с лодка 

Pixabay

Водата обгръща Стокхолм, а през летните месеци градът буквално е залят от лодки от всякакъв вид с различни размери. Много от живеещите в града имат летни къщи на островите в архипелага и прекарват - ако не цялото лято, то поне уикендите там.

Имайки предвид всичко това, можете да се насладите на Стокххолм по вода. Това също така е страхотен начин да се ориентирате в обстановката. Обиколките с лодка се предлагат целогодишно и може да са също толкова забавни и през зимата.

4. Станете звезда в музея на ABBA 

Малко са музикалните поп банди от 70-те години, които все още предизвикват такъв ентусиазъм сред феновете, както шведската група ABBA. В чест на групата през 2013 г. в Стокхолм отваря ABBA The Museum, който привлича малки и големи почитатели на музиката.

Благодарение на модерните технологии, посетителите могат да видят свои компютърни версии, облечени в най-легендарните кюстюми на групата, както и да пригласят на Агнета, Бьорн, Бени и Ани-Фрид.

5. Разходка из остров Дюргарден 

Pixabay

Остров Дюргарден представлява един спокоен оазис в сърцето на града и привлича както местните, така и туристите. Той е особено популярен през летните месеци.

Островът е част от Кралския национален градски парк и освен че е дом на няколко от водещите музеи в Стокхолм, е идеално място за разходка и пикник. Наоколо има разпръснати приятни кафенета, барове и хотели.

Можете да наемете велосипед или пък ако сте приключенски настроени, да поплавате по водните пътища с кану. Популярният музей Vasa и музеят на ABBA са разположени тук, както и музеят на открито Skansen и увеселителният парк Gröna Lund.

6. Музеят на открито Skansen 

Pixabay

Skansen е най-старият музей на открито в света и отваря през 1891 г. на остров Дюргарден. Той е прекрасна атракция за семейства, най-вече такива с малки деца. Тук не само ще получите автентична представа за Швеция, но и може да се позабавлявате в аквариума Skansen и в детската зоологическа градина.

В Skansen има над 150 различни сгради, които са пренесени от различни части на страната в музея.

7. Разгледайте Кралския дворец

Pixabay

На посещението в кралския дворец спокойно може да бъде отделен цял ден. Той се намира в периферията на Стария град и е официалната резиденция на краля на Швеция.

Интересното е, че резиденцията на кралицата се намира на остров Дротнингхолм на около 45-минути с ферибот от Стокхолм.

Амстердам - градът на каналите, кафенетата и лалетата

Кралският дворец е един от най-големите в Европа и разполага с над 600 стаи и няколко музея.

Смяната на караула пред двореца, която винаги представлява интерес, започва в 12:15 часа на обяд всеки ден.

8. Fotografiska – музеят на фотографията в Стокхолм 

Fotografiska е стокхолмският музей на съвременната фотография и предлага смесица от различни изложби през цялата година. Комплексът включва кафене, ресторант, магазин и галерия, а от последния етаж може да се насладите на една от най-страхотните гледки към града.

В последните години броят на посетителите на музея нараства значително и в момента той е считан за едно от най-добрите места за фотография в света.

9. Кметството на Стокхолм

Pixabay

Кметството на Стокхолм е една от най-емблематичните сгради в шведската столица и краси множество изображения и пощенски картички от града. 

Традиционният банкет след връчването на Нобеловите награди се провежда именно в тази сграда.

10. Националният музей на изящните изкуства - Nationalmuseum

Pixabay

Впечатляващият Национален музей на изящните изкуства е страхотно място за почитателите на изкуството. Националната художествена галерия на Швеция е създадена през 1792 г. като Кралски музей и е преименувана на Nationalmuseum, след като се мести на настоящото си място през 1866 г. Музеят е изцяло реновиран и модернизиран през 2018 г.

Самата архитектура на музея е особено интересна, а в него се съхраняват над 500 000 рисунки и скици, множество творби на големи художници, сред които Рембранд, както и значителна колекция от скулптури. Музеят сщо така може да се похвали с най-голямата колекция от портретни миниатюри в света.

11. Перфектната гледка от SkyView

Pixabay

SkyView обединява елементи на панорамна площадка и кабинков лифт и е част от Ericsson Globe Arena, която пък е най-голямата сферична сграда в света

Това е една от най-популярните атракции на Стокхолм, а тук, от 130 метра над морското равнище, можете да се насладите на незабравима гледка към града.