Достъпността до пазара на имоти в САЩ се влошава през октомври, на фона на по-високите лихви по кредитите, които покачиха месечните вноски до рекордни нива.

Средната месечна вноска в САЩ през миналия месец се е повишила с 3.7% до 2012 долара, спрямо 1941 долара през септември, става ясно от данни на Асоциацията на ипотечното банкитане.

Средната вноска в момента отчита ръст от 629 долара спрямо края на миналата година, пише Yahoo!Money.

По-скъпите кредити се отразиха на сумите, които американците теглят в момента. Средният ипотечен кредит през октомври намалява до 295 000 долара, което е най-ниското ниво от януари 2021 г.

По този начин високите вноски сериозно намаляват покупателната способсност на бъдещите новодомци, пише още изданието.

В момента лихвите по ипотечните кредити са малко под 7%, което е с близо 4 пр. п. повече спрямо края на 2021 г. Нарастването е най-голямото за последните 50 години.

Драстичният ръст на лихвите по кредитите идва на фона на шестте поредни увеличения на основната лихва, които Федералния резерв на САЩ предприе през 2022 г. Общо четири от тях бяха от по 0.75 пр. п., а по едно от 0.50 и 0.25 пр. п.

Това намали търсенето на имоти през октомври до най-ниските нива за последните 25 години. Броят на сделките пък се понижи с 46 на сто спрямо година по-рано.

Продажбите на съществуващи домове бележат спад за девети пореден месец, сочат още данните за октомври.