Исканото повишение на цената на природния газ с близо 19% за месец декември се дължи на скъпия газ, нагнетен в Чирен.

Това съобщи по време на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране председателят на регулатора Иван Иванов, съобщава darik.bg.

По думите му има възможност увеличението да бъде по-малко от очакваното.

Към момента от „Булгаргаз” запазват предложението си за следващия месец, според което един мегаватчас ще се продава за 145.87 лв. или малко над 74 евро.

КЕВР обсъжда поисканото от „Булгаргаз“ поскъпване на газа за декември с близо 19%

Към днешна дата цената на природния газ за декември се запазва на нивата от 145.87 лева за мегаватчас . Това заявиха от „Булгаргаз” по време на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране.

От дружеството не очакват значителни изменения към 1 декември, когато ще внесат окончателното си заявление.

Така, ако енергийният регулатор утвърди поисканата цена за следващия месец, тя ще бъде с близо 19% по-висока от тази за ноември, която възлиза на 123.01 лв. за мегаватчас.

Енергийната комисия отложи гласуването за цените на горивата

Председателят на КЕВР Иван Иванов обърна внимание на това, че има известно намаление на цената на европейските газови борси, което, макар и с малко, се надява да се потвърди на 1 декември сутринта.

А причината е, че периодът, когато в Чирен е било нагнетено основното количество природен газ, е съвпадал с най-високите цени на синьото гориво през август и септември.

Иванов изтъкна, че е напълно нормално с настъпване на отоплителния сезон и голямото количество природен газ, което се консумира преди всичко от топлофикациите, цената да се повиши.  

ГЕРБ внесе сигнал до ДАНС и МВР за меморандума с „Джемкорп“ (снимки)

Според изчисления на Иванов, ако сега „Булгаргаз” купуваше природен газ от руската компания Газпром-Експорт, предложената днес цена щеше да бъде по-висока - 157.20 лева за мегаватчас, а не 145.87 лева.

Окончателно решение енергийният регулатор ще вземе на 1 декември.