При разцвет на икономиката или в период на рецесия много често икономическите медии използват термините бичи и мечи пазар.

Ето защо днес ще ви разкажем малко повече за тези два термина – какво представляват и кога трябва да инвестираме.

Какво е мечи пазар?

Мечият пазар е период, в който даден капиталов пазар отчита спад от поне 20%. Този период може да е с различна продължителност. В това време пазарните участници не са оптимистично настроени както за пазара, така и за икономиката.

Периодите на мечи пазар идват след достигането на високи стойности на индексите, често свързвани с балон, както и при икономически спад, идващ на фона на геополитически рискове, несигурност, пандемия и други.

По време на мечи пазар част от инвеститорите се опитват да сведат загубите си до минимум и продават инвестициите си.

В последните 92 години широкият индекс S&P500 е изпадал в мечи пазар 21 пъти, според данни на Yardeni Research. Най-дългият период на мечи пазар е през 30-те години на XX век – 783 дни. Най-късият мечи пазар е отчетен в началото на пандемията – само 32 дни.

Какво е бичи пазар?

При разцвет на икономиката често се използва терминът бичи пазар. При него даден индекс добавя 20 или повече процента в период от поне два месеца.

В това време инвеститорите са оптимистично настроени, като част от тях влагат още средства, а други не продават направените по-рано инвестиции с идеята, че ще могат да спечелят повече пари от по-късната им продажба.

Според данни на Investech Research, бичите пазари продължават средно 3.8 години.

Каква е разликата между бичи и мечи пазар?

Търсене и предлагане. Това е една от основните разлики. При мечи пазар предлагането е високо, докато търсенето – ниско. При бичи пазар по-голяма част от инвеститорите са купувачи, което намалява предлагането и съответно покачва цените на активите.

Промяната в БВП. Мечите пазари дават сигнал, че икономиката е в застой или отчита спад, което би накарало потребителите да харчат по-малко пари. Това, от своя страна, ще намали брутния вътрешен продукт, печалбите на компаниите ще се свият и цените на акциите ще се понижат. Обратното – когато икономиката е във възход, потребителите харчат и заемат повече средства, което води до по-високи печалби и цени на акциите.

Безработицата. При мечи пазар компаниите замразяват или намаляват наемането на нови служители, тъй като се опитват да съкращават разходи. При бичи пазар фирмите имат нужда от повече служители, за да задоволят търсенето на потребителите. Това води и до повишения на заплатите, като този оптимизъм се предава и на капиталовите пазари.

Как да инвестираме?

Погрешно е да се опитваме да „хванем“ дъното, за да купим, или върховете, за да продадем акциите си. По-скоро следва да имаме предвид, че пазарите отразяват случващото се в икономиката с изпреварващ темп, или иначе казано - там се търгуват очаквания.

Най-добрата стратегия за инвестиции на пазарите не е по време на мечи или бичи пазар. Най-добрата стратегия е постоянното инвестиране. Независимо дали става въпрос за по 100, 200 или повече лева, добре е да го правим ежемесечно. Само по този начин можем да изгладим пазарните движения в двете посоки и след време да разполагаме с добра доходност.

Според анализаторите, ако дадени средства ще ви трябват след 5 години, по-добре е да не инвестирате. Специалистите препоръчват вложенията да се правят за поне 7-10 години.

Искате ли да знаете кога ще станете богат? Пресметнете сами тук