Илон Мъск заяви, че Apple е спряла по-голяма част от рекламата си в Twitter и обвини компанията, че заплашва да премахне платформата от своя магазин за приложения.

Спорът идва на фона на това, че много компании спряха разходите си за реклама в Twitter заради опасения относно плановете на Мъск за модерирането на съдържание в сайта.

Мъск обяви, че Twitter отчита "огромен" спад на приходите, като обвини активисти, че са оказвали натиск върху рекламодателите.

В поредица от съобщения в Twitter вчера Мъск обяви Apple в "цензура" и разкритикува политиката й, в това число и практиката й да таксува покупките в нейния магазин за приложения.

"Apple почти спря да рекламира в Twitter. Те мразят ли свободата на словото в Америка?" написа Мъск.

Той също така се обърна директно към главния изпълнителен директор на Apple, като попита: "Какво се случва тук @tim_cook?"

Собственикът на Twitter също така заяви, че от Apple са заплашили да изтеглят Twitter от своя магазин за приложения без да казват защо.

Мъск, който придоби Twitter срещу 44 млрд. долара миналия месец, е подложен на натиск, след като някои компании спряха да рекламират в платформата.

Той заяви, че се надява да печели пари, като превърне удостоверяването на профилите в Twitter в платена абонаментна услуга, но в момента по-голяма част от приходите на сайта идват от реклама.

От Washington Post информираха, че Apple е водещият рекламодател в Twitter, като е похарчила 48 млн. долара за реклама в социалната мрежа през първото тримесечие на 2022 г.

Производителят на Cheerios - General Mills, както и Volkswagen, са сред компаниите, които спряха разходите за реклама в Twitter последните седмици.

Онлайн изданието Media Matters миналата седмица информира, че половината от водещите рекламодатели на Twitter са се оттеглили вследствие на опасения относно посоката, в която поема социалната мрежа.

Медийната агенция на Apple - Omnicom, е препоръчала на гиганта от Силициевата долина да спре рекламата в платформата вследствие на опасения относно "безопасността на марката" на Apple, информира щатският технологичен уебсайт The Verge.