Президентът на Ювентус Андреа Аниели и целият борд на директорите на италианския футболен клуб са подали оставки късно вчера, докато срещу клуба тече разследване за злоупотреби, свързани с финансовите отчети за последните три години.

“Изправени сме пред деликатен момент като компания и сплотеността на екипа е изгубена,” се казва в писмо на Аниели до служителите от вчера. “По-добре е всички да си тръгнем заедно и да предоставим възможност на нов екип да промени хода на нещата.”

Внезапната промяна идва след разследване на прокуратурата на Торино и на италианския пазарен регулатор Consob на част от последните финансови отчети на клуба за предполагаеми счетоводни измами и пазарни манипулации.

От Ювентус обявиха, че ще трябва да подадат отново финансовия си отчет за 2022 г., след направена проверка във връзка със стойността на играчите. От клуба допълват, че са коригирали счетоводния си баланс, който ще трябва да бъде одобрен от акционерите на 27 декември.

Акциите на Ювентус първоначално поевтиняха с около 10% днес.

Клубът отрича да е извършвал нередности.

Ювентус спечели девет поредни титли след 2010 г. под ръководството на Андреа Аниели. Неговата репутация обаче пострада от участието му в проекта за създаване Европейска Суперлига, който се сгромоляса няколко дни след обявяването му.

Фамилията Аниели, която основава автопроизводителя Fiat SpA преди близо 125 години, управлява по-голяма част от активите си чрез холдинговата компания Exor NV.

Тя също така контролира Ferrari NV, CNH Industrial NV и медийната компания The Economist Group Ltd, като освен това е най-големият единичен акционер в Stellantis NV. Фамилията Аниели притежава Ювентус от 1923 г. и ръководи клуба посредством Exor, която пък е оглавявана от Джон Елкан.

Заместник-председателят на Ювентус Павел Недвед и главният изпълнителен директор Маурицио Аривабене също са подали своите оставки, но бордът на директорите е помолил Аривабене да остане на поста си, според изявлението.

От компанията също така обявиха, че са назначили Маурицио Сканавино на поста генерален мениджър, а Джанлука Фереро на поста председател.

Сканавино в момента е главен изпълнителен директор и генерален мениджър на GEDI Gruppo Editoriale SpA - медийната компания, собственост на фамилията Аниели. Данъчният консултант Фереро пък заема длъжости в корабостроителната компания Fincantieri SpA, както и в Luigi Lavazza SpA. 

Акциите на Ювентус поевтиняват с близо 20% от януари, вследствие на което клубът има пазарна капитализация от около 707 млн. евро. През 2021 г. клубът одобри увеличение на капитала с 400 млн. евро.

Ювентус в момента се нарежда на трето място в класирането на италианското първенство след отборите на Наполи и Милан. 

През септември клубът от Торино обяви 254 млн. евро загуба, която беше най-голямата в историята на Серия А.

От клуба отдадоха слабите резултати за сезон 2021-22 отчасти на ефектите от пандемията и на ранното отпадане от Шампионската лига.

Ювентус е насрочил събрание на акционерите на 18 януари, на което ще бъде избран нов борд на директорите.