Американска компания преговаря за придобиването на най-голямата петролна рафинерия в Италия от руската Лукойл, съобщава Financial Times. 

Crossbridge Energy Partners преговаря за споразумение с Лукойл, което ще оцени базираната в Сицилия рафинерия ISAB на сума между 1 и 1.5 милиарда евро, твърдят анонимни източници, цитирани от изданието.

Очаква се финансирането да дойде от международната търговска компания Vitol.

Преговорите между американската група и Лукойл започнаха по-рано тази година и се ускориха в края на лятото, когато ръководството на Crossbridge извърши 12-дневна проверка на рафинерията в сицилианския град Приоло. Разговорите обаче бяха прекратени в края на октомври.

Лукойл настоява за сключване на сделка преди прилагането на санкциите на Европейския съюз, насочени срещу износа на руски петрол. Очаква се те да влязат в сила на 5 декември. 

Италианското правителство твърди, че всяка потенциална сделка ще изисква допълнително време за уреждане и поставя като приоритет банките да осигурят на рафинерията оперативни средства.

Vitol, която е един от водещите глобални търговци на суровини, ще подпише споразумение за предварителни поръчки от рафинерията, като част от сделката за финансиране, твърдят още източниците на FT.

Така базираната в Швейцария търговска къща ще се превърне в основен доставчик на суров петрол за рафинерията, както и в търговец на горивата, които тя произвежда. 

Засега обаче от Vitol е са коментирали официално евентуалната сделка. 

Търговската къща за суровини Trafigura също е водила разговори с Лукойл за потенциална продажба на ISAB, в случай че преговорите с Crossbridge се провалят.

Но дори от Лукойл да намерят купувач за рафинерията, сделката ще трябва да получи одобрение от новото дясно правителство на Джорджия Мелони.

Италия планира да използва правото на т. нар. "златна акция", за да купи миноритарен дял в базираната в Швейцария компания, която Лукойл използва, за да контролира рафинерията.

Златната акция позволява на Рим да се намеси, когато има предполагаема заплаха за стратегически активи, включително и в енергетиката.

Правителството на Мелони иска и уверения, че евентуалният нов купувач няма да съкращава работни места или да преструктурира компанията по начин, който вреди на един от най-бедните региони на страната. Рафинерията в Сицилия произвежда 22% от горивата в Италия. 

Италия ще иска и гаранция, че ISAB разполага с достатъчно средства за ежедневните си операции. Рафинерията има нужда от почти 1 милиард евро, но кредиторите са отказали да отворят отново кредитните линии, които бяха прекратени, след като Русия нахлу в Украйна в началото на годината.

Банките не са склонни да финансират рафинерията, защото се страхуват от глоби от страна на САЩ, свързани със санкциите срещу Русия.

Представители на италианското правителство са уверили UniCredit, Intesa Sanpaolo, Monte dei Paschi di Siena и Banca Popolare di Milano на среща тази седмица, че ще поискат гаранции от американските власти, че кредиторите няма да понесат глоби за нарушаване на санкциите срещу Москва.

Министърът на икономическото развитие Адолфо Урсо заяви, че Италия ще предложи решение за рафинерията на Лукойл до средата на декември. 

„Заводът в Приоло е стратегически актив за нашата производствена система и особено за нашия химически сектор, следователно това е въпрос от национален интерес“, каза Урсо през ноември.

Той допълни, че национализацията на рафинерието също е възмоен вариант, но засега остава малко вероятен. "Златната" акция ще даде възможност на Италия да придобие миноритарен дял в посредническата компания на Лукойл и да контролира завода.

В рафинерията Приоло работят повече от 1000 души, а косвените работни места, свързани със съпътстващите ѝ дейност в района, са няколко хиляди. 

От Crossbridge Energy Partners са готови да се ангажира с обещанието да не съкращават служители, твърдят източниците на FT.