На 15 ноември 1635 г. Томас Пар е положен в гроб в Уестминстърското абатство.

Смята се, че той е роден 1482 или 1483 г. и е живял 152 години.

Необичайното дълголетие на Пар го превръща в сензация. Когато отива в Лондон, за да посети краля към края на живота си, той е почти задушен от тълпата, която се опитва да го докосне и да чуе думите му.

Въпреки че всеки рационален човек би отказал да повярва, че човешкият живот може да достигне такава продължителност, на дълголетието на Пар се гласува известно доверие. Причината - тялото му е изследвано след смъртта му от известния лекар Уилям Харви, който, подобно на други от онази епоха, приема възрастта на Пар за истинска.

Повечето неща, които са известни за Томас Пар, се дължат на пафлет на Джон Тейлър, публикуван в годината на смъртта му. Според дългата поема, той е роден в Шропшър, Англия.

На 17-годишна възраст започва работа като фермер, а осемнадесет години по-късно наема собствена ферма.

Остава ерген до 80-годишна възраст, когато се жени за първата си съпруга Джейн Тейлър. Заедно те имат две деца, които обаче умират в ранна възраст.

Пар има извънбрачна връзка с Катрин Милтън, която му ражда дете. По това време той е на 105 години, разказва Amusing Planet. Десет години след смъртта на първата си съпруга Пар се жени за втори път. Тогава е на 122 години.

През 1635 г., когато Пар е на 152 години, Томас Хауърд, 21-ви граф на Арундел, го посещава в дома му в Шропшър. Дотогава славата му се разпространява из цяла Англия.

Пар е съсухрен стар мъж с прошарена брада, сляп от двадесет години, който не може да се движи без чужда помощ. Добронамереният граф го води в Лондон, за да се срещне с крал Чарлз I.

Когато е представен в двора, кралят го пита: „Ти си живял по-дълго от всички. Какво си направил повече от другите хора?“, на което Пар отговаря: „Сър, покаях се, когато бях на сто години“. Той визира разкриването на изневярата му и покаянието си в енорийската църква.

Мъжът се превръща в истинска знаменитост сред благородниците в Лондон. Рисувани са негови портрети, а на трапезата му са слагани само най-отбрани храни и вина.

Гастрономическото изобилие и промяната в средата, в крайна сметка, взимат своето и Пар се разболява тежко няколко седмици след пристигането си. Когато умира на 13 ноември 1635 г., крал Чарлз I кара личния си лекар д-р Уилям Харви да извърши аутопсия.

Гениалният лекар, който открива циркулацията на кръвта, съобщава, че всички вътрешни органи са здрави, с изключение на някои признаци на пневмония и сърдечна недостатъчност.

Харви заключава, че Пар е починал от пневмония. Той твърди, че ако мъжът не е нарушил уединението и простата си диета, е щял да живее по-дълго.

25 интересни факта за Гърция

Фактът, че Харви потвърждава дълголетието на Пар, му придава достоверност. В Human Longevity, публикувана през 1837 г., авторът У. Джей Томас прави първото критично изследване на случая и не намира доказателства в подкрепа на предполагаемите факти от живота му.

Не е открит регистър на ражданията или документи от кръщене, за да се установи датата на раждане. Той не открива информация за Пар в епархийните архиви в Шропшър.

Много съвременни историци смятат, че Том Пар е бил на по-малко от сто години, когато е починал. Някои предполагат, че данните за него са объркани с тези на дядо му, като се вярва, че е починал на по-разумна възраст - между 70 и 100 години.

Въпреки това на надгробния му камък в Уестминстърското абатство е посочена възраст от 152 години.

Днес на името на мъжа има марка скоч, наречена Old Parr.