Холандската високотехнологична компания Lightyear започва производството на първия в света соларен автомобил.

Моделът Lightyear 0 ще се произвежда в завода на Valmet Automotive във Финландия, съобщава Bloomberg. 

Компанията планира да сглобява по една кола седмично и постепенно да увеличи производството си през първото тримесечие на 2023 г.

Това е първата автомобилна компания, която пуска на пазара електрическо превозно средство, генериращо енергия директно от слънчева светлина.

След шест години разработване на собствени технологии, Lightyear вече е преминала най-предизвикателната фаза за новите автомобилни компании - навлизането на пазара с нова технология.

„Стартирането на производството на Lightyear 0 - първия соларен автомобил, ни приближава с голяма крачка към нашата мисия за чиста мобилност за всички и навсякъде. Може да сме първите, постигнали това, но със сигурност се надявам да не сме последните”, заяви Лекс Хуфслоут, главен изпълнителен директор и съосновател на Lightyear. 

Lightyear 0 е първата стъпка на компанията в опита ѝ да трансформира сектора на мобилността чрез създаването на ефективно превозно средство с капацитет на батерията от 60 киловатчаса - доста по-малък от този на конвенционалните електромобили.

Lightyear иска да даде възможност на потребителите да прескочат мрежата за зареждане и да шофират по-устойчиво. Шест години след основаването си, компанията вече оперира с над 500 служители и има зад гърба си надеждна верига за доставки чрез реномирани партньори, като Valmet Automotive, Bridgestone и Koenigsegg.

Lightyear 0 разполага със слънчеви панели, инсталирани на предния капак и на покрива, и може да се кара два месеца без зареждане в Амстердам през лятото и до седем месеца в Португалия.⁣

Моделът се продава на цена от 250 000 евро и вече е събрал около 150 предварителни поръчки.⁣