Щатската икономика е създала 263 000 нови работни места през ноември, докато безработицата през миналия месец е била 3.7%, информираха от министерството на труда на САЩ днес. 

Предварителните очаквания на икономистите, участвали в проучване на Dow Jones, бяха за увеличение на заетостта с 200 000 и ниво на безработица от 3.7%.

Ръстът на заетостта беше доста по-голям от очаквания, въпреки агресивните опити на Федералния резерв да забави пазара на труда и да се бори с инфлацията.

Данните за заетостта за октомври бяха ревизирани нагоре до 284 000.

Изнесените данни за октомври вероятно няма забавят темпа на увеличение на лихвените нива от страна на Федералния резерв, който се опитва да свали инфлацията, която е на най-високите си нива от повече от 40 години.

Друг удар по опитите на Фед е средното почасово заплащане, което се увеличава с 0.6% за месеца, или два пъти повече от предварителните прогнози на Dow Jones. Заплащането нараства с 5.1% на годишна база, което също беше над предварителната прогноза за ръст от 4.6%.

Фючърсите на щатския индекс Dow Jones Industrial Average отчетоха спад от над 400 пункта след излизането на данните, тъй като докладът може да накара Фед да действа още по-агресивно.