Индийската икономика може да се превърне в третата най-голяма в света до 2030 г., пише CNBC.

По този начин тя ще задмине икономиките на други две суперсили – Япония и Германия.

Прогнозите за икономиката на втората най-населена държава в света са на S&P Global и Morgan Stanley. Предвиждането на S&P се основана на прогнозата, че индийската икономика ще расте със средните 6.3% до 2030 г.

От Morgan Stanley са изчислили, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Индия ще нарасне двойно от настоящите си нива до 2031 г.

Индийската икономика отчете ръст от 6.3% за третото тримесечие на 2022 г. спрямо предходната година. Повишението беше по-високо от очакваните от анализаторите, анкетирани от Reuters, прогнозирали 6.2 на сто. 

През предходното тримесечие икономиката на страната се повиши с 13.5% спрямо същия период на 2021 г.

Въпреки добрия резултат, той е далеч от рекордните 20.1%, постигнати през второто тримесечие на 2021 г. (бел. ред. причината за това е сериозното свиване през 2020 г. заради COVID пандемията).

Прогнозите на S&P са основават на продължаването на търговската и финансова либерализация, реформите на пазара на труда, както и инвестициите в инфраструктурата и човешкия капитал.

Индийската икономика се фокусира върху това да стане хъб за чуждестранните инвеститори, както и върху превръщането на страната в производствен гигант, базирано на сериозни инвестиции в производството и износа на местни продукти.

От Morgan Stanley изчисляват, че местното производство ще нарасне тройно, като ще генерира приходи от 1.49 трилиона долара в края на периода, спрямо 447 млрд. долара към днешна дата.

Това ще повиши дела на производството от БВП на страната до 21% към 2031 г. срещу 15.6 на сто за 2021 г.

Един от рисковете пред индийската икономика е задаващата се рецесия, тъй като тя зависи силно от износа, съставляващ 20% от нея.

Другите рискови фактори, цитирани от щатската инвестиционна банка, включват осигуряването на квалифицирани служители, както и неблагоприятни геополитически събития.