Един милион долара не са това, което бяха.

Днес по света има повече милионери отвсякога. Според последния доклад на Credit Suisse Research Institute, броят им вече е 24.5 милиона.

Седемцифрената сума обаче явно не осигурява така желаната сигурност за повечето от милионерите, на фона на високата инфлация и екстремните пазарни движения.

Днес все по-малко американци, включително и милионери, се чувстват финансово уверени.

Общо 58% от анкетираните са на мнение, че ще трябва да работят по-дълго, а 36% смятат, че пенсионерането въобще не е опция за тях, според последните данни от Natixis Investment Managers.

Всъщност, 35% от милионерите са на мнение, че финансовото им подсигуряване след пенсия ще изисква „истинско чудо“.

Според американците, те имат нужда от 1.25 млн. долара, за да могат да се пенсионират комфортно, сочи проучване на Northwestern Mutual. Сумата представлява с 20% повече спрямо година по-рано, когато възлизаше на 1.05 млн. долара.

„Милион са много пари, но всъщност, хората са изненадани, че 4% от 1 милион са едва 40 000 долара годишно. Това е доста по-малко от сумата, с която тези хора са свикнали да живеят", казва Дейв Гудсел, изпълнителен директор на Naxitis Center.

Правилото на 4-те процента се използва при пенсиониране и показва каква част от парите можете да харчите всяка година, без да вредите на финансовото си състояние в бъдеще. Според Гудсел, обаче то може би вече не е приложимо.

Дори и да имате 1 милион долара, какво ще правите, ако пазарите паднат с 20%, а цените са все така по-високи, пита той.