Бившият софтуерен разработчик и настоящ експерт по лични финанси Стив Адкок се пенсионира на 35-годишна възраст през 2016 г. с лично състояние в размер на 900 000 долара.

Чак през 2021 г. обаче той постига целта си да стане милионер, когато личното му състояние се увеличава до 1.4 млн. долара.

41-годишният Адкок, който има блог със съвети за постигането на финансова независимост, днес живее простичко и пестеливо със своята съпруга в американския щат Аризона.

Отстрани може да изглежда сякаш е взел всички правилни решения, но самият той твърди, че се е наложило да научи някои житейски и парични уроци по трудния начин.

Ако има възможност да повтори всичко, Адкок казва, че има няколко неща, които би направил по-различно или по-скоро. Неговият съвет? Правете тези пет неща или ще съжалявате на по-късен етап от живота си:

1. Казвайте “да” повече, отколкото казвате “не”

Адкок твърди, че в началото на 20-те си години се е страхувал толкова много да не се провали, че вместо да се заема с нещата, които го плашели, той се криел зад своя потенциал.

Това, което осъзнава чак на по-късен етап, е, че постоянното избягване на риска е много по-вредно, отколкото всякакъв вид отказ, от който смятал, че се предпазва.

Когато работодателят му предложил повишение до позиция директор, той искал да каже “не”, не се чувствал уверен и готов. Въпреки това решава да се възползва от тази възможност.

Това решение го поставя на пътя на повишение на заплащането през останалата част от неговата кариера. Адкок обаче твърди, че ако се бил възползвал от други повишения и възможности на по-ранен етап, е щял да спести достатъчно средства, за да се пенсионира още по-рано.

2. Спрете да се опитвате да сте в крак с конкуренцията

Адкок твърди, че имал навика да се сравнява с колегите си и с хора от индустрията, в която работел. Това обаче водело до много завист и пораждало един непродуктивен начин на мислене.

В крайна сметка, Адкок осъзнава, че трябвало да се движи със собствено темпо. Той си казва, че може и да не е най-умният в офиса, но е отдаден на работата си и работел здраво. Идвал по-рано всяка сутрин и опознал мениджърите си.

След като спрял да се притеснява от това какво правят всички останали, той разполагал с повече време, за да се фокусира върху това, в което бил добър.

3. Вземайте решения за себе си и спрете да се опитвате да угодите на всички

Адкок казва, че в миналото си представял, че хората следят всеки негов ход. В резултат на това вземал решения, които смятал, че те (приятели, роднини, колеги, шефове и дори непознати) биха одобрили.

Това обаче започнало да става изтощаващо. Затова един ден си задал въпроса: “Кой точно си мисля, че ме съди тайно през деня?” Не могъл да се досети за нито един човек.

Когато спрете да се притеснявате за това как другите хора ви възприемат, придобивате по-голяма яснота за това какво искате и избирате това, което ви прави щастливи.

4. Ограничете разходите и опитайте да спестявате над 50% от доходите си

Общото правило е да се спестяват 20% от доходите, но ако можете да спестявате 50% или повече, това е още по-добре. Адкок казва, че съпругата му винаги е предпочитала да пести, докато той обичал да харчи.

Тя обаче успяла да му създаде навик да бъде пестелив. Двамата увеличават максимално пенсионните си вноски в годините преди да се оттеглят. Спират да купуват неща, от които, всъщност, нямат нужда, елиминират месечните абонаменти и рационализират бюджета си за хранителни стоки.

На определен етап те успяват да спестяват 70% от общите си доходи, като насочват всички допълнителни спестявания за пенсионно осигуряване, борсови посредници и спестовни сметки.

Най-драстичната промяна, която предприемат, е да ограничат разходите си за ресторанти до 50 долара на месец, което Адкок казва, че било трудно за него, защото бил свикнал да се храни често навън.

5. Бъдете по-осъзнати и практикувайте емоционална интелигентност

Адкок казва, че дълго време мислил, че коефициентът на интелигентност (IQ) определя бъдещите успехи на човек. Той се опитвал да впечатлява хората с познанията си за най-различни неща.

На по-късен етап от професионалното си развитие обаче осъзнал, че IQ-то е само част от уравнението на успеха. Много по-важно е човек да притежава емоционална интелигентност (EQ) или повишена осъзнатост по отношение на емоциите на другите, както и на неговите собствени.

Хората с голяма емоционална интелигентност могат бързо да разбират нови концепции, да реагират спокойно на сложни ситуации и могат да работят с много различни характери.

Практикуването на емоционална интелигентност помага на Адкок да общува ефективно и да изгражда връзки с неговите шефове и колеги. Това, според него, е нещото, което, в крайна сметка, му помага да напредне в живота.