Алексей Кудрин, дългогодишен съюзник на руския президент Владимир Путин, обяви в понеделник, че ще се присъедини към технологичния гигант Яндекс, за да го съветва относно корпоративното развитие, докато компанията предприема мащабна промяна на управлението и собствеността.

Регистрираната в Нидерландия холдингова компания на Яндекс заяви миналия месец, че планира да се откаже от собствеността и контрола върху по-голямата част от Яндекс груп.

Този ход вероятно ще доведе до засилване на влиянието на Кремъл върху основните интернет услуги на Русия, пише Клуб Z.

Западни служби са хакнали "руския Гугъл" - Яндекс

От началото на руската инвазия в Украйна Яндекс, който често е наричан "руския Google", се бори с вътрешния натиск, от една страна, и западните си инвеститори - от друга, предизвиквайки спекулации за своето бъдеще.

Кудрин, който подаде оставка като ръководител на Сметната палата на Русия миналата седмица, изтъкна, че е приел предложението на Яндекс да развие корпоративната структура на новата холдингова компания, заедно със съществуващия мениджърски екип.

"Това ще осигури дългосрочно и устойчиво развитие на компанията на всички пазари, включително международните", написа Кудрин в своя канал в Телеграм. 

"Една от основните задачи е да помогнем за запазването на уникалната управленска и технологична култура на Яндекс, така че тя да остане независима и най-добрата IT компания в Русия, където желаят да работят най-талантливите хора", добави той.