В малко пространство всеки квадратен метър е от значение. Когато Фани Абс, творчески директор на New Design Project, се съгласява да помогне на тридесетгодишна медицинска сестра да преобрази дома си, тя знае, че разполага само с 46 квадрата.

Наистина е тясно, а сградата носи и допълнително предизвикателство – тя е историческа забележителност, чиято конструкция не може да бъде променяна.

„Апартаментът се намира в Горен Ийст Сайд в Манхатън, в блок в стил село“, казва Фани. „Бях привлечена от този проект, защото се намира в красива сграда, изпълнена със зашеметяващи елементи от този период.“

Освен дървените подове и големите прозорци, 46-те квадратни метра, които съставляват това празно платно, очевидно са от значение през годините, защото всичко е много износено.

Въпреки това собственикът и Фани разпознават потенциала: просто е въпрос на подчертаване на миналото по начин, който не демонстрира колко трудно го е преживял всеки сантиметър.

„Исках да създам модерно скандинавско убежище, което няма да се страхува от цветовете“, продължава Фани. „Това би предложило убежище и щастие, след като се приберете от доста стресираща работа.“

В същото време Фани се надява да запази колкото може повече от жилището, имплементирайки го в нова свежа перспектива.

По време на реновацията е премахната стена, която разкрива тухлена част и метална рамка в добро състояние. Дизайнерът решава да прегърне тази възможност, превръщайки я в най-привлекателния аспект на стаята, но ги боядисва в неутрален нюанс, така че да се слеят.

Банята е актуализирана с ретро мивка и цветни плочки, за да се смесят новите със старите и износени части.

Може би най-голямата трансформация се случва в кухнята, която е свързана с всекидневната. Фани има за цел да я направи по-забележителна, на фона на по-скромната дневна, избирайки персонализирани шкафове, боядисани в ярко синьо. Геометричен гръб със същия нюанс свързва всичко заедно, придавайки на кухнята ясна индивидуалност и добавяйки колорит към цялостния облик на апартамента.

„Тъй като кухнята е много малка и отворена към всекидневната, този контрастен цвят й позволява да се открои“, казва Фани. „По някакъв начин се превръща в самостоятелна стая.“

Като част от довършителните работи, Фани се съсредоточава върху свеждането на дизайна до най-важното. Трябва домът да се чувства уютен, без да изглежда претъпкан.

„Има толкова много акценти, които можете да добавите в малко пространство, без то да изглежда претрупано“, казва тя. Всяка мебел има изчистени линии и предлага достатъчно място за съхранение, за да може един човек да прибере нещата си.

Фани поглежда към апартамента холистично, култивирайки усещането за релаксация. „Формите и текстурите помогнаха много тук – като тухлите и откритата метална рамка. Допълнихме това с триото капсулни огледала и нагънатия бюфет“, казва тя.

Приключването на реновацията отнема около пет месеца, най-вече заради изработката на шкафовете по поръчка. Сега апартаментът може да допълни характера на сградата като капсула на времето, като същевременно излъчва няколко собствени модерни нотки.

 „Това е малък апартамент, но е изключително очарователен“, казва Фани. „Размерът му беше най-голямото предизвикателство, но сега той се откроява.“