Собственичката на този малък апартамент работи в сферата на изкуството и живее в Сао Пауло.

Тя обаче често пътува до Рио де Жанейро и бързо е спечелена от имот, разположен само на няколко крачки от плажа Ипанема.

Въпреки че домът е точно толкова близо и до популярния плаж Копакабана, жената мечтае за Гърция и по-специално за островите в Егейско море.

Поставайки си за цел да има дом, който напомня на Санторини, тя се свърза с архитектите Мариана Тейшейра и Педро Пантоха от Bric Arquitetura, за да изготвят цялостен проект за обновяване на имота с площ от 27 квадратни метра.

„Собственичката искаше напълно нов интериор – такъв, който я пренася на гръцките острови“, казват архитектите, цитирани от Аrchitectural Digest. „Тя ни даде картбланш да сбъднем нейното желание.“

Първият ход в преустройството е премахване на стената, която разделя апартамента на две и възстановяване на първоначалния му отворен план на студио.

Кухнята, всекидневната и зоната за сън са визуално разграничени, но отвореният план прави пространството по-просторно. За да се придържат към ограничения бюджет, архитектите използват бял бетон, за да създадат широки и отворени вградени инсталации, вместо да купуват шкафове.

Етажерка с рафтове разделя стаята на кухня и зона за сън, осигурявайки и място за съхранение.

„Кухнята е проектирана да предлага всички удобства за готвене, пране и климатизация в малко пространство. Преградата съдържа големи отделения за съхранение, които могат да бъдат затворени, ако собственикът желае“, обясняват архитектите.

Рафт, направен от съществуващия паркет в апартамента (често срещан в много по-стари домове в Рио де Жанейро), минава покрай едната стена от входа до дивана.

С размери почти шест метра, той служи за обединяване на различните пространства в дома и се усеща като гръбнака на апартамента, тъй като функционира като маса, бюро и конзола.

Друг обединяващ елемент, който напомня за любимите на собственичката гръцки острови, е бялата зидария по подовете, стените и инсталациите.

Техните текстури се различават в зависимост от предназначението им - някои повърхности са порести и не се плъзгат, докато други са полирани и гладки за по-лесна поддръжка.

Двете дървени врати са друг акцент в проекта. Те се възползват от високите тавани и добавят усещане за простор.

„Обърнахме посоката на отваряне на входната врата, така че да се изправите срещу дългия дървен плот с шарка на рибена кост, докато влизате, оставяйки кухнята, спалнята и банята невидими“, казва Педро Пентоха.

По отношение на интериорния дизайн, екипът избира рустик-шик - гръцки стил с малко мебели и подчертаващи облицовки, като дърво, бетон, камък, лен и други естествени влакна. Резултатът е атмосфера, която въплъщава усещане за спокойствие и благополучие.

„Разчитахме на цветове и текстури, извлечени от природата. Използвахме дървесни акценти, за да придадем усещане за топлина на пространството, в което преобладава бетонът в различни нюанси на бялото“, казва Мариана.

„Най-голямото ни предизвикателство в този проект беше създаването на инсталации от полиран бетон на ръка, на място, без да се засяга останалата част от апартамента“, завършва тя.