Развиването на умения, като любопитство, учтивост и емоционална интелигентност от ранна възраст, помага на децата да успяват като възрастни. Има обаче едно умение, на което родителите не учат децата си достатъчно в днешно време – саморегулация.

Когато децата се научат да се саморегулират, те разбират по-добре важността на времето и как да управляват собственото си поведение и действия.

Това е нещо, на което Естер Войчицки е наблягала при обучението на трите си дъщери, когато били малки и това впоследствие допринася за техните успехи.

Дъщеря й Сюзън в момента е главен изпълнителен директор на YouTube, Джанет е лекар, а Ан е съосновател и главен изпълнителен директор на компанията 23andMe.

Те успяват да се изкачат до върха в силно конкурентни професии, в които доминират мъжете.

В днешно време децата имат нужда да се учат на саморегулация повече от когато и да било

Преди 20 години децата излизаха навън, за да се срещат с приятели, да играят, да редят пъзели и да четат книги.

Нещата са се променили доста от тогава. Ние постоянно сме пред електронните устройства, а децата умеят да боравят с технологиите. Второкласници настояват да получат от родителите си мобилни телефони, за да си правят снимки или да ползват социалните медии.

Достъпът, който децата имат, обаче не е нещото, което притеснява най-много Войчицки, а по-скоро липсата на самоконтрол и самоефективност по отношение на достъпа.

По колко време децата трябва да прекарват с електронните устройства? Колко често да ги използват? Както би трябвало да правят с тях?

Саморегулацията не важи само за времето пред екрана. Тя, в крайна сметка, им помага да бъдат по-способни и уверени във всеки аспект от живота им.

Саморегулацията започва да се развива бързо в годините, когато децата са малки и в предучилищна възраст, така че колкото по-рано започнем да ги учим на това, толкова по-добре.

1. Създавайте полезни отношения с технологиите 

Спомнете си за последния път, когато сте обядвали, докато пишете имейл, слушайки подкаст и проверявайки телефона си всеки път, когато получите известие. Всички сме го правили.

На децата може да им е трудно да се саморегулират, защото родителите им моделират това поведение. Не забравяйте, нашите деца постоянно гледат от нас и ни копират.

Нещо повече, проучване сред над 6 000 участници установява, че 54% от децата смятат, че родителите им използват своите устройства прекалено често. Общо 32% от децата се чувстват “маловажни”, когато родителите им са на телефона.

Маловажни. Това е тъжно. Колко от нас, възрастните, са се чувствали по същия начин, когато някой друг си проверява телефона по време на разговор? Да, телефоните са пристрастяващи, но в името на нашите деца и в наше име ние трябва да поставим граници.

2. Учете ги да бъдат търпеливи

Саморегулацията е съставена от много умения, а едно от тях е търпението. Проучване по въпроса с отложеното възнаграждение установява, че децата, които са способни да изчакат по-дълго време, за да получават своите награди, се справят по-добре в живота.

Ето какво представлява обратното на това да учите децата си на търпеливост – да позволявате на детето да бъде онлайн по цял ден, в колата, в ресторанта, на масата по време на хранене.

Войчицки казва, че изчакването и спестяването са били част от нейния живот и този на момичетата й, тъй като семейството не разполагало с много пари, когато те били деца, поради което трябвало да пестят пари за това, което искали. 

Когато, в крайна сметка, успявали да си купят нещо, което искали, заради своето търпение те изпитвали чувство, че са постигнали нещо. 

3. Позволявайте им да се отегчават

Студентите на Войчицки понякога се оплаквали, че като техен преподавател не може да задържа вниманието им по време на лекции. Тя обаче никога не се разстройвала или оплаквала от това.

Те гледала на това като на възможност да научат нещо и казвала: “Искам да се приберете у дома и да попитате родителите си дали някога се отегчават на работното си място. Ако утре се върнете с отговора, че никога не се отегчават, можете да пропуснете моята лекция.”

Това привличало тяхното внимание. “Да си отегчен е подготовка за живота,” казвала Войчицки. “Вие се упражнявате в момента.” Те се засмивали, но разбирали, че животът понякога или често е скучен.

Може обаче да научите много неща в тези моменти. Можете или да посегнете към телефона си или да мечтаете: Какви са вашите цели? Какви са следващите ви стъпки? Какви препятствия имате по пътя си? Къде изпитвате най-голямо въодушевление и надежда?

4. Определяйте правила за технологиите

Изненадващо много родители не определят основни правила.

Ето някои от основните правила на Войчицки по отношение на технологиите:

- Съставете план заедно с вашите деца, а не за вашите деца.
- Никакви телефони по време на хранене, независимо дали сте вкъщи или навън.
- Никакви телефони след лягане. Обяснявайте за важността на съня за развитието на мозъка и им напомняйте за това, че тялото им расте, докато спят.
- Бъдете дискретни с малки деца. По-малките деца, започвайки от четиригодишна възраст, трябва да бъдат учени как да използват мобилни телефони при спешни случаи.
- Децата трябва да измислят свои собствени правила по отношение на ползването на мобилни телефони по време на семейни почивки или всякакъв вид събирания, на които трябва да присъстват. Не забравяйте да определите наказание за неспазването на собствените им правила (отнемане на определено време за ползване на устройството).
- Обсъждайте какви снимки и аудио са подходящи за споделяне онлайн. Обяснявайте, че всичко, което постват, оставя дигитална следа.
- Помагайте им да разберат какво представлява кибертормозът и негативният ефект, който оказва върху другите. Войчицки винаги казва: “Смейте се с приятелите си, а не на приятелите си.”
- Учете ги да не предоставят лична идентификационна информация.

Целта е да ги овластите и да ги научите на самоефективност. Когато децата могат да се саморегулират, има по-голяма вероятност да имат по-успешни отношения със себе си и с останалите.