Дали прекомерното време, прекарано пред екрана, всъщност, е основната причина за негативни резултати при децата?

Едно от най-подробните проучвания по въпроса установява, че при повече от 350 000 юноши използването на технологии е свързано само с 0.4% от цялостните различия при умственото благосъстояние в юношеска възраст.

А колкото и да ни иска да можехме, ние не можем напълно да предпазим децата си от екраните.

Докато прави проучване за своята книга, Мелинда Уеннър Мойер установява, че повечето успели родители не отделят време в притеснения за това колко време децата им прекарват пред дигиталните устройства.

Вместо това те ги учат на следите три умения, за да им помогнат „да боравят умно с електронните устройства”:

1. Как да оценяват медиите 

Разглеждайте и проучвайте приложения, игри и уебсайтове заедно с вашите деца. Четете съгласието за ползване и отзивите заедно и споделяйте евентуални ценности и притеснения помежду си.

Ако дадено приложение или уебсайт изглежда като измама или учи на лоши ценности, обсъдете защо това е така и как влияе на решението за отделяне на време за него.

Този тип разговори ще образоват децата за това как изглежда отговорното ползване на медии.

2. Как да поставят граници на времето пред екрана

Ако смятате, че имате прекалено малко контрол над времето, което децата ви прекарват пред екрана, или пък искате да установите правила и очаквания, обмислете организирането на семейна среща за създаване на дигитална пътна карта.

Може да измислите насоки, които създават баланс, да научите децата си как да използват устройствата си конструктивно и да им помогнете да избегнат част нездравословните ефекти от тях.

Хубаво е да обсъдите неща, като:

За минимизиране на загубата на сън: Ще имате “медиен вечерен час”, след който всички преносими устрийства ще трябва да бъдат на място видимо за всички?
За да минимизирате опасенията относно сигурността: Къде ще могат децата ви да използват устройствата си? Ще има ли инсталиран родителски контрол на устройствата?
За да минимизирате споровете: Ще трябва ли децата ви да искат вашето позволение преди да използват устройствата?
Позволявайте на децата да кажат своето мнение и да споделят как използването на технологии се вписва в тази пътна карта.

3. Как да използват устройствата за добри неща 

Учете децата си, че устройствата и технологиите не оказват категорично “лошо” влияние. Те също така могат да бъдат инструменти за свързване, обучение и израстване.

Мойер казва, че е сигурна, че синът й се научава да чете отчасти, защото бил вманиачен по приложението Endless Alphabet, когато бил в предучилищна възраст. По време на пандемията той прекарвал по-голяма част от времето си пред екрана в игра на шах и програмиране в Bitsbox, като и от двете неща научава ценни умения.

Изтеглете образователни игри и приложения за вашето дете и го насърчавайте да размишлява върху това дали използва технологиите за добри цели.

След като е прекарало известно време на телефона, попитайте: “Какво научи?” или “С кого разговаря? Какво се случва в неговия или нейния живот?”

Електронните устройства са инструмент и като всеки инструмент, те могат да бъдат полезни или вредни, в зависимост от това как се използват. Нашата цел като родители би трябвало да бъде да помагаме да децата да се научат да ги използват по полезен и конструктивен начин.