В жегата на саудитската пустиня не малко неща могат да се определят като мираж.

Фотографът Халед Ал Енази обаче разполага със снимки, за да докаже, че наистина е видял гигантска скала във формата на риба, показваща се от пясъците.

Ал Енази заснема изображения на необичайната формация с помощта на дрон, докато документира археологическите съкровища на окръг Ал-Ула в Саудитска Арабия - район, известен с древни структури, съперничещи на град Петра в Йордания.

„Докато документирах района, пред мен се появи скала, чиято форма наподобяваше риба в сърцето на пустинята“, казва той пред CNN.

Ал Енази посочва още, че вероятно не е първият човек, който среща скалното образувание, но вярва, че въздушната перспектива му позволява първи да види любопитната му форма.

„Окото на фотографа вижда това, което хората не могат“, допълва той.

Desert Fish

Мъжът нарича скалата Desert Fish (пустинна риба в превод от английски, бел. ред).

В кадри от дрон, направени от Ал Енази през юни тази година, скалното образувание наподобява водно същество, плуващо през златния пясък, като структурата му, приличаща на гръбна перка, предполага, че може да е акула, излизаща от дълбините, за да дебне плячката си.

Откакто снимките му са споделени, Ал Енази разочарова надарените с въображение потребители на социалните медии, които твърдят, че скалите, всъщност, са останките на гигантски морски звяр.

„Някои смятат, че това е истинска риба, която е вкаменена преди милиони години, но не е вярно“, казва той. "Това е пясъчник, образуван от много фактори."

Видеоклипът на Desert Fish, споделен в туит през юли, събира повече от 29 000 гледания.

В момента фотографът работи върху създаването на свой собствен канал в YouTube, посветен на документирането на региона Ал-Ула и неговия завладяващ пейзаж.

Покриващ почти 22 500 квадратни километра, окръг Ал-Ула е дом на една от най-драматичните пустинни сцени в света.

Древните набатеи създават своя основен южен град на север от долината Ал-Ула и издълбават грандиозни гробници в скалисти издатини в Мадаин Салих, днес обект от световното наследство на ЮНЕСКО.

Pixabay

Някои от скалите на Ал-Ула, под влиянието на стихиите, са приели изненадващи скулптурни - и човешки - форми.

Една от тях, например, известна на местните като Jabal Al-Fil, прилича на слон.