Княжество Монако, което английският писател Съмърсет Моъм описва като "слънчево място за сенчести хора," е една от най-малките и най-богати държави в света.

Разположено в близост до Ница, Франция и само на няколко километра от границата с Италия, княжеството има население от около 38 000 души, а малко под седем на всеки 10 души са милионери, според доклад на консултантската компания Knight Frank.

Най-малко 199 души пък разполагат с активи на стойност 30 млн. долара.

DBR

Броят на милионерите и милиардерите, които живеят в Монако, се увеличава, като наследницата на бизнес империя и моден дизайнер Татяна Санто Доминго, чието лично състояние се оценява на около 2 млрд. долара, беше обявена за най-богатия жител на княжеството през 2019 г.

DBR

Представителите на кралската фамилия Грималди, оглавявана от принц Албер Втори, син на принц Рение и холивудската актриса Грейс Кели, вероятно са най-известните жители на Монако.

Фамилията управлява княжеството от осем века, а Доминго е омъжена за Андреа Казираги, племенник на настоящия монарх.

DBR

Ограничено пространство

Разбира се, да притежаваш жилище в Монако е много скъпо. В доклад от тази година на имотната компания Savills се посочва, че средните цени на имотите в княжеството са надхвърлили 50 000 евро на кв. м за първи път през 2021 г., отбелязвайки повишение от 9%, в сравнение с 2020 г.

Средната цена на наемите пък е била 91.08 евро на кв. м на месец.

DBR

"Това са на-скъпите имоти в света от много дълго време," казва Едуард дьо Мале Морган от Knight Frank.

"Ако вземем предвид факта, че на площ от 2.2 кв. км имате 38 000 души население, това е изключително гъсто населено място с много богати хора, а цените на имотите продължават да растат."

Тъй като площта е доста ограничена, домовете са по-малки, отколкото човек би очаквал. "Жилищата са 98 - 99% апартаменти и известен брой вили, които очевидно струват много повече," допълва дьо Мале Морган.

Ниска престъпност 

Въпросът за безопасността изглежда важен фактор, когато става дума за привлекателността на тази малка страна, която има много ниско ниво на престъпност и висока брой полицаи спрямо жители.

Кандидатите за жители на Монако трябва да наемат или купят имот там, както и да депозират и поддържат най-малко 500 000 евро в банка, регистрирана в княжеството.

DBR

Според местното законодателство, живеещите в Монако могат да кандидатстват за гражданство, след като са живели в княжеството най-малко десетилетие.

Всяка молба трябва да бъде одобрена от принц Албер Втори, а всяка година много малък брой хора получават гражданство.

25 интересни факта за Гърция

Гарет Уитсок, братът на принцеса Шарлийн Монакска, който е роден в Зимбабве, е един от малкото жители, които получават монегаско гражданство през 2022 г.

Данъчно убежище 

Смята се, че около 8 000 от хората, които живеят в Монако, са монегаски. Те са привилегировани, тъй като получават субсидирани жилища и гарантирана заетост.

Притежателите на местно гражданство плащат по-малко от една трета от пазарната стойност на наемите, като държавата плаща останалото. С голяма вероятност обаче може да се предполага, че средната заплата на някой, който работи за правителството, ще бъде значително по-малка от доходите на жител, които се е преместил в княжеството по данъчни причини.

Това означава, че повишението на цените на имотите е оказало значителен ефект.

DBR

И макар да не получават същите придобивки като местните жители, хората, които се местят да живеят там, се облагодетелстват от нулевите данъци върху облекчения данъчен режим.

DBR

Монако е дом на редица пилоти от Формула 1, в това число Макс Верстапен, Луис Хамилтън, Шарл Льоклер (който е роден в княжеството) и Ландо Норис. 

Монако привлича и семейства 

Мекият климат е друга голяма притегателна сила на княжеството. В Монако има по около 300 слънчеви дни годишно, а продължителността на живота е сред най-високите в света.

DBR

В последните години се забелязва ръст в броя на семействата, които се местят да живеят там, а търсенето на места в местните училище се е увеличило значително.