Редица проблеми забавиха ръста на компанията за веганско месо Beyond Meat, която някога беше любимец на Уолстрийт и чиито основни продукти се превърнаха в синоним на бургерите на растителна основа.

Продажбите се понижават, падайки с 22.5% на годишна база през третото тримесечие на годината, а компанията е освободила над 20% от служителите си в световен мащаб от август насам.

След един изключително успешен пазарен дебют през 2019 г., Beyond Meat (BYND) изгуби благоволението на инвеститорите. Цената на акциите се понижава с около 77% от началото на година.

Част от проблемите се дължат на предизвикателствата пред индустрията като цяло. В хранителните магазини интересът към месото на растителна основа намалява, след като на фона на високата инфлация потребителите пазаруват достъпните основни продукти.

В същото време броят на посетителите в ресторантите намалява. Притиснатите от по-високите цени, потребители ограничиха храненията навън, което прави бизнеса с доставки на храна на Beyond Meat по-уязвим.

И това далече не е единствената компания, която освобождава служители на фона на задаващата се евентуална рецесия.

Beyond Meat обаче е изправена пред уникални предизвикателства

Компанията наскоро се раздели с трима свои ръководители, за единия от които се твърди, че е захапал друг човек за носа. Публикация в LA Times наскоро постави под въпрос нивото на хигиената в завод на компанията в Пенсилвания, а обещаващото партньорство с McDonald’s забуксува в САЩ.

Ожесточената конкуренция пък ограничава продажбите, в това число на замразеното пилешко месо на растителна основа - категория, която като цяло бележи ръст.

Планът на компанията е да се фокусира върху паричните потоци и рентабилността вместо върху растежа, както и да действа по-стратегически по отношение на ресторантьорските и маркетинговите инициативи.

Миналата година Beyond Meat обяви стратегическо партньорство с McDonald’s, в това число съвместна работа с веригата заведения за бързо хранене по бургера на хранителна основа McPlant. От тогава McPlant беше добавен за постоянно към менюто на McDonald’s на някои европейски пазари.

В САЩ McDonald’s тества бургера в някои свои заведения, но той не беше добавен към менюто и не е ясно дали и кога това ще се случи.

Beyond Meat също така изгуби присъствието си и в менюто на Dunkin. Веригата кафенета пусна сандвич с наденички за закуска от Beyond Meat в САЩ през 2019 г., но спря да работи с компанията през миналата година.

Beyond Meat все още има множество партньорства с ресторанти, но много от тях са пробни и за ограничен период от време.

Междувременно, тя трябва да се справя с все по-голяма конкуренция и в хранителните магазини.